Поправка пукотине на мосту Почитељ чека сагласност ЕИБ

ГС
Поправка пукотине на мосту Почитељ чека сагласност ЕИБ

САРАЈЕВО - Након више од пола године поправка пукотине на мосту Почитељ, који је највиши и најкомплекснији објекат на херцеговачком аутопуту у оквиру Коридора 5Ц, чека сагласност Европске инвестиционе банке (ЕИБ), а трошкове ће сносити извођач.

Овој банци је послато техничко рјешење на увид, потврђено је сарајевском порталу Кликс из предузећа „Аутоцесте ФБиХ” које је носилац овог пројекта.

Рјешењу проблема се, наводе, приступило заједно са извођачем и надзором радова, одмах након што се проблем појавио на овом објекту.

-У међувремену је ангажована словеначка пројектантска кућа Понтинг, а израђено је и техничко рјешење које је послато на сагласност кредитору изградње деонице Почитељ - Звировићи, односно Европској инвестиционој банци (ЕИБ) - рекли су у предузећу „Аутоцесте ФБиХ”.

Појашњавају да је ово једно рјешење које гарантује да ће мост Почитељ након завршених радова бити у потпуности технички исправан.

-Неправилност која је настала на мосту је грешка извођача, тако да ће и трошкове отклањања неправилности сносити извођач радова - кажу из ЈП „Аутоцесте ФБиХ”.

Док се чека зелено свјетло за почетак радова на поправци пукотине на овој, како наводи портал, грандиозној грађевини, која је уочена прије више од пола године, интензивно се изводе други радови да би херцеговачка дионица била што прије и квалитније завршена.

-Осим ових радова на отклањању недостатака, који не изискују дужи временски период тренутно се изводе и завршни радови за потребе одводње, коловозне конструкције, бетонске и сигурносне ограде, као и за постављање дилатационих направа те уградње вертикалне и хоризонталне сигнализације - кажу из „Аутоцеста ФБиХ”.

Тврде да ће, према планираној динамици радова, мост Почитељ и цијела дионица Почитељ - Звировићи бити завршен прије љетње сезоне.

Мост Почитељ је висок преко 100 метара и дугачак готово километар и један је од највиших у региону, што га чини и једним од најкомплекснијих објеката на Коридору 5Ц.

Извођачи радова на мосту су Азвирт Лимитед Либилити Компанија (Азербејџан), Синохидро Корпорејшн Лимитид (Кина) и Пауерчајна Родбриџ Груп Цо. Лтд. (Кина). Изградњом моста Почитељ премошћују се магистрални пут М-17, ријека Неретва и жељезничка пруга Сарајево – Плоче, а укупна вриједност радова за изградњу моста Почитељ је 28.114.889 ева без ПДВ-а.

Изградња се финансира из средстава осигураних у оквиру Уговора о зајму склопљеног са Европском инвестиционом банком и бесповратним средствима Европске уније која су обезбијеђена у оквиру Агенде за повезивање преко Инвестиционог оквира за Западни Балкан (ЊБИФ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана