Поповић: Рано откривање меланома - значајно за успјешно лијечење

Срна
Поповић: Рано откривање меланома - значајно за успјешно лијечење

БАЊАЛУКА - У посљедњих десет година забиљежен је пораст инциденце меланома, као једног од најмалигнијих карцинома коже, те је потребно подићи свијест о значају превентивних прегледа, јер ако се на вријеме открију промјене на кожи интервенције дају одличне резултате, рекла је Срни дерматолог Драгана Поповић.

Поповићева је истакла да је циљ двомјесечне кампање "Евромеланом", која је данас почела у БиХ, управо да се скрене пажња на превенцију и редовне прегледе и самопрегеледе коже. "Важно нам је да људи схвате значај заштите од сунца, с обзиром да су главни фактори који доводе до развоја меланома УВ зрачење, фенотипске карактеристике особе, те генске предиспозиције", рекла је Поповићева, која је и члан Организационог одбора кампање "Евромеланом" из Републике Српске.

Она је навела да је мото овогодишње кампање "Користите ли заштиту?", те да је усмјерена према тинејџерима, јер студије показују да опекотине од сунца које настану до 18. године повећавају ризик од настанка меланома за 20 одсто. "Оно на шта ми можемо да утичемо јесте изложеност сунчевом зрачењу, а нарочито треба избјегавати употребу соларијума.

Истраживања показују да само једно кориштење соларијума код особа која су генетски предиспонирана за настанак меланома, увећава ризик за 80 одсто", упозорила је Поповићева.

У оквиру кампање, која ће се ове године провести у 23 града у БиХ, односно 11 градова и општина у Републици Српској, биће организовани бесплатни прегледи коже за грађане у јавним и приватним здравственим установама.

Термине и мјеста бесплатних прегледа грађани могу прочитати на интернет страници "Евромеланома" /euromelanoma.eu/. Кампања за превенцију рака коже /Евромеланом/ покренута је у Белгији 1999. године./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана