Поново поскупљују цигарете у БиХ, ово су нове цијене

ГС
Поново поскупљују цигарете у БиХ, ово су нове цијене

Наставља се раст цијена цигарета и дуванских производа у БиХ.

Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) су потврдили да су им сви велики произвођачи и дистрибутери цигарета доставили нове малопродајне цијене цигарета.

Указали су да се прво поскупљење очекује од 19. фебруара и то се односи на цигарете које на тржиште Босне и Херцеговине пласира компанија ТДР Сарајево, пише Кликс.

Након тога, 1. марта поскупиће и цигарете које на тржиште пласира компанија Филип Морис.

Цигарете које на тржиште пласира компанија Нелт поскупјети од 14. марта.

Како су нагласили у УИО, скоро све врсте цигарета ће поскупјети за 0,20 КМ по паклици цигарета.

"Морамо истаћи да је и у овој години на снази остала акциза по паклици цигарета као и у претходних пет година. Наиме, одлуком о утврђивању специфичне и минималне акцизе на цигарете, коју је усвојио Управни одбор УИО, предвиђено је да се и у 2024. паклица цигарета опорезује пропорционалном акцизом у износу од 42 посто малопродајне цијене цигарета и специфичном акцизом у износу од 1,65 КМ по паклици те припадајућим ПДВ-ом од 17 посто", образложили су у УИО.

 

С обзиром на то да се у претходних пет година није мијењала легислатива у смислу повећања пореског оптерећења по паклици цигарета, за претпоставити је да су, како су истакли, инфлаторна кретања разлог за раст цијена цигарета на тржишту БиХ, пише Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана