Помозимо Дијани из Градишке да оздрави

NN
Помозимо Дијани из Градишке да оздрави

ГРАДИШКА - Градска организација Црвеног крста Градишка покренула је хуманитарну акцију прикупљања новчаних средстава за потребе трансплантације бубрега њихове суграђанке Дијане Љепојевић.

"Дијана има 37 година и потребна јој је хитна трансплантација, јер је већ шест година без бубрега. Операција ће бити обављена у Минску, у Бјелорусији, а на листи чекања је лани од новембра. Молимо све људе добре воље који су у могућности да помогну Дијани да скупи новац, јер је за боравак и лијечење у Бјелорусији потребно издвојити већа финансијска средства и она то не може сама", казали су за "Независне новине" у Црвеном крсту Градишка.

Борба са болешћу и одласци на дијализу су постали свакодневица Дијане Љепојевић у посљедњих шест година, а како каже у разговору за "Независне новине", мислила је да ће све моћи сама, али јој је на путу до оздрављења потребна помоћ хуманих људи.

"Нама Фонд здравственог осигурања плаћа операцију која кошта 100.000 евра, међутим, постоје трошкови који нису покривени и које болесници морају сами финансирати, и све укупно, како сам сазнала од особа који су већ имале операцију у Минску, коштало је око 40.000 евра за одлазак, лијечење, боравак, опоравак", објашњава Дијана.

Како каже, она је сада на листи за операцију, а док год се не нађе адекватан бубрег за њу, свака три мјесеца мора да шаље крв за Бјелорусију.

"Међутим, пошто из Републике Српске има више нас који чекамо операцију у Минску, направили смо Вибер групу, па када неко иде, јави се, и тако се помажемо. Ја када сам ишла, носила сам четири узорка крви за анализу", казала је она.

Додаје да боравак у Бјелорусији зависи од особе до особе, у складу с тим како протиче процес опоравка.

"Неко остане седам дана, неко и до мјесец, јер доктори прате функцију бубрега послије трансплантације, зато што некоме одмах падне креатинин и уреа, а неко мора и код њих ићи на дијализу, да би то помогло бубрегу да почне да ради", објашњава Дијана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана