Помоћи изградњу приступне стазе ка Храму Успења Пресвете Богородице

Срна
Помоћи изградњу приступне стазе ка Храму Успења Пресвете Богородице

ЛИВНО - Потребна је помоћ за изградњу приступне стазе која води ка Храму Успења Пресвете Богодице у Ливну, у којој се чувају иконе из средњег вијека и почивају и свете мошти Ливањских новомученика, изјавио је Срни парох ливањски Предраг Црепуља.

Парох ливањски је напоменуо да овај храм, који је подигнут 1856. године, чува древне књиге са записима који датирају из 18. вијека, али и ризницу од 65 уникатних икона и чувене хаџијске иконе - Јерусалиме.

"Узимајући у обзир да је ливањски храм прави културно, вјерско и историјско богатство, потребно је урадити и уредити сам прилаз храму. У току су радови на изградњи приступне стазе, за коју, нажалост, и немамо довољно средстава", рекао је Црепуља.

Он је навео да новчаних средстава има за половину радова, те позвао све људе добре воље да се одазову позиву за помоћ и на тај начин уграде себе у обнову Храма у Ливну.

Парох Црепуља је изразио захвалност фирми "Бибис" из Бањалуке, која је донирала бетон за изградњу приступне стазе, фирми "Динара груп" из Ливна те Милану Плавшићу из Шипова, али и Удружењу "Огњена Марија Ливањска" које несебично помаже ливањску цркву.

Храм Успења Пресвете Богородице у Ливну подигнут је 1856. године, што говори да су у Ливну живјели богати Срби.

Данас на цијелој ливањској општини живи око 200 Срба од којих свега седморо дјеце, док је прије рата тај број био много већи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана