Помоћ родитељима: Студенти направили апликацију за рано откривање деформитета код дјеце

GS
Помоћ родитељима: Студенти направили апликацију за рано откривање деформитета код дјеце

Група младића из Пирота, четворица студената Електронског факултета у Нишу и један Медицинског факултета у Нишу, након више од годину дана рада, лансираће у септембру апликацију која ће помоћи родитељима да примијете појаву равних стопала код малишана како би се на вријеме кренуло са корекцијом ове појаве, која је све заступљенија код дјеце широм свијета.

Менаџер стартапа "ArchFix" Димитрије Здравковић каже за Убрзање.рс да се идеја родила у марту прошле године, а са циљем како би се овим пројектом представили на догађају "Хакатон и Мејкатон – Персонализована медицина".

"Ту су колеге Лазар Крстић, Лазар Игњатовић, Алекса Станчев и Милош Јовановић дошли на идеју да уз помоћ отисака врше рану детекцију равних стопала. На том такмичењу освојили су прво место, касније контактирали мене и почели смо са даљим развојем апликације. Користили смо поуздане медицинске методе уз помоћ којих се израчунава степен деформитета и даје препорука вежби које се могу радити у кућним условима, или да се контактирају лекари уколико је реч о озбиљнијим одступањима. Идеја апликације јесте да она буде спона између лекара и родитеља, како би родитељи на лакши начин вежбали са својом децом како би кориговала проблеме", наводи Здравковић.

Како објашњава, након хакатона пријавили су се на Раисинг старс, гдје су такође добили подршку, а захваљујући Научно-технолошким парковима у Београду и Нишу, како каже, основали су фирму и кренули са радом.

"Радимо на развоју нашег алгоритма, због тога тренутно радимо на прикупљању отисака, како бисмо на неки начин истренирали алгоритам у циљу што је могуће бољег препознавања деформитета. Имамо сарадњу са Педијатријском клиником Уна медика из Пирота, а посебно смо поносни на то што су се о апликацији веома позитивно изјаснили стручњаци из чувене клинике у Тиршовој у Београду", каже Здравковић и додаје да се очекује да апликација буде лансирана на тржиште септембра ове године, преноси Убрзање.рс.

Осим Димитрија, студента медицине, у саставу тима су још четири инжењера електронике.

"Лазар Крстић се бави вештачком интелигенцијом, Алекса и Милош раде мобилну апликацију и Лазар Игњатовић ради цео бекенд, дизајнира све што је неопходно за апликацију, сајт и слично. Мултидисциплинаран смо тим, а ја имам искуства када је о бизнис страни реч, односно у покретању бизниса и вођењу истог", каже Здравковић.

Лазар Крстић, који се бави развојем алгоритма каже да рјешење зависи од степена деформитета.

"Алгоритам је из медицинске праксе преточен у вештачку интелигенцију и математику, помоћу које детектујемо степен деформитета. И у зависности од степена деформитета иду даље препоруке, превенција", објашњава он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана