Помен за 47 погинулих бораца из насеља Лијешће

Srna
Foto: Srna

БРОД - У Лијешћу код Брода данас је служен парастос 47 погинулих српским борцима и обиљежен је Дан ослобођења села.

Предсједник Предсједништва општинске Борачке организације Зоран Видић рекао је да су борци из Лијешћа дали велики допринос одбрани и стварању Републике Српске и да је задатак свих да чувају успомене и његују тековине Одбрамбено-отаџбинског рата.

"Повод окупљања је и сјећање на када је цјелокупно становништво било протјерано, а село спаљено до темеља. Данас је и радостан дан јер је 19. јула 1992. године, на празник Светог Сисоја, српска војска ослободила Лијешће од непријатеља и наставила даље напредовање ка Броду", рекао је Видић новинарима.

Он је подсјетио да је коначно ослобођење општине Брод било 7. октобра 1992. године.

Парастос је служио свештеник лијешћанске парохије Јован Томић, који је подсјетио да је обавеза свих да његују културу сјећања на борце Војске Републике Српске.

Након молитвеног вијенци су на спомен-обиљежје положиле породице погинулих бораца, предсједник Скупштине општине Александар Крушкоњић, делегација општинске Борачке организације, мјесне организације бораца и мјесне заједнице Лијешће.

Вијенце су положили представници општинског Удружења за тражење заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, политичких странака и други поштоваоци тековина Одбрамбено-отаџбинског рата.

На стадиону Фудбалског клуба "Лијешће" у знак сјећања на осморицу погинулих бораца Војске Републике Српске, некадашњих играча овог клуба, биће одиграна ревијална утакмица у 20.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана