Помен и сјећање на невине жртве у Дракулићу код Бањалуке

ГС
Помен и сјећање на невине жртве у Дракулићу код Бањалуке

У Дракулићу код Бањалуке данас ће бити служен помен за 2.315 Срба, међу којима и за 551 дијете, које су прије 82 године без испаљеног метка, убиле усташе у том мјесту и у насељима Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

У Цркви Светог великомученика Георгија у Дракулићу биће служена света литургија, а код Спомен-костурнице помен за убијене Србе.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, српски представници у институцијама БиХ, руководство града Бањалуке, представници невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и НОР-а.

Усташе су 7. фебруара 1942. године на монструозан начин, без испаљеног метка, убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Мирослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе сјекирама, ножевима и крамповима, без иједног испаљеног метка, преноси РТРС.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана