Положени вијенци у касарни "Козара"

СРНА
Положени вијенци у касарни "Козара"

БАЊАЛУКА - На спомен-плочу погинулим припадницима Војске Републике Српске /ВРС/ у бањалучкој касарни "Козара" данас су положени вијенци и цвијеће поводом обиљежавања 32 године од формирања Првог и Другог крајишког корпуса ВРС.

Вијенце су положили у име институција Републике Српске изасланик предсједника Републике Српске Марко Ромић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Маја Гачић, делегације команданата Првог и Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Вијенце су положили и делегације Борачке организације Републике Српске, Борачке организације града Бањалука и Борачке организације Оштра Лука, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и чланови Удружења пензионера ВРС.

На Дан Првог и Другог крајишког корпуса се обиљежава успомена на све оперативне саставе који су дјеловали у оквиру Војске Републике Српске током протеклог рата.

Први крајишки корпус дао је огроман допринос стварању Републике Српске. Био је синоним за оперативну и борбену спремност и највећи оперативни састав ВРС, који је имао и највећу зону одговорности.

Овај корпус у рату је чинио 60 одсто ВРС, једно вријеме је имао више од 120.000 бораца, а држао је фронт од 1.260 километара.

Међу највећим операцијама у којима је учествовао била је Коридор `92, а у рату је погинуло од 5.000 до 6.000 бораца овог корпуса.

Други крајишки корпус је бројао од 16.000 до 20.000 војника, од којих је погинуло више од 2.000 бораца.

Оба корпуса основана су у мају 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана