Положени вијенци у Бањалуци поводом Митровдана

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- На бањалучком гробљу Свети Пантелија данас су положени вијенци и прислужене свијеће за погинуле борце Војске Републике Српске /ВРС/ поводом обиљежавања Митровдана - крсне славе Борачке организације Републике Српске /БОРС/.

Вијенце су положили представници градске Борачке организације Бањалука, Удружења гардиста Прве моторизоване гардијске бригаде Главног штаба ВРС, Удружења бораца Друге крајишке бригаде Војске Републике Српске и Шестог одреда специјалне бригаде полиције Бањалука.

Вијенце су положиле и делегације Трећег пјешадијског Републике Српска пука, Удружења пензионера ВРС, града Бањалука, СУБНОР-а, Организације ампутираца /УДАС/, Кола српских сестара и Документационо-информационог центра "Веритас".

У Невесињу ће данас бити обиљежено 30, односно 28 година од митровданских битака које представљају симбол одбране, не само Невесиња и Херцеговине, већ цијеле Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У свим општинама и градовима Републике Српске у организацији општинских и градских борачких организација данас ће бити обиљежена крсна слава БОРС-а.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, ХВО-а и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње ради спајања са Дубровником и изласка на тадашњу југословенску границу.

У Митровданској бици 1992. године погинуо је 41 борац Војске Републике Српске и један цивил, док је око 100 бораца лакше и теже рањено.

У другој Митровданској бици 1994. године погинуло је 26 припадника Војске Републике Српске, од којих су четворица убијена након заробљавања, док је 68 бораца рањено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана