Положени вијенци на споменик Гаврилу Принципу

Танјуг
Foto: срна

БЕОГРАД - Полагањем вијенаца код споменика Гаврилу Принципу (1894-1918) обиљежена је годишњица смрти тог револуционара и члана ''Младе Босне''.

Вијенце су на споменик у парку, који носи име Гаврила Принципа, положили државни секретар у Министарству Србије за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Мирко Јањић, замјеник градоначелника Београда Горан Весић и представници Војске Србије.

Весић је рекао да је Гаврило Принцип симбол српске младости и тежње за слободом, подсјетивши да умро прије 104 године у аустроугарском затвору.

Навео је да је Принцип дио живота провео у Београду гдје је, каже, сањао ослобођење свих Јужних Словена, да се ослободи српски народ и да читав народ живи у једној држави.

''Припадао је Младој Босни, која није била само српска организација, већ су јој припадали и други народи који су сањали да и Босна буде део једне велике југословенске државе, чији би главни град био Београд'', рекао је Весић.

Додао је да је Принцип умро само неколико мјесеци прије него што је Аустроугарска изгубила рат и прије него што је, каже, његов сан био остварен.

''Није дочекао да види слом Аустроугарске, али његово дело је преживело и данас му дугујемо вечну захвалност'', рекао је Весић.

Према његовим ријечима, на стогодишњицу смрти Принципа, Београд му се одужио подизањем споменика, док је Сарајеву, каже Весић, склоњена плоча са ликом Гаврила Принципа и натписом да је извршен атентат.

''Београд данас са поносом чува сећање на Гаврила Принципа, јер то значи сећање на српску историју. Срећан сам што данас можемо да славимо све српске хероје, а Гаврило Принцип је сигурно један од њих'', навео је Весић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана