Најмлађа општина добиће нови Дом здравља

Срна
Foto: Срна

СТАНАРИ - У Станарима је данас положен камен темељац новог објекта Дома здравља, за шта ће бити издвојено више од 3,7 милиона КМ.

Камен темељац положили су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, начелник општине Радојица Ћелић и конзул Србије у Бањалуци Весна Маринковић.

Полагању камена темељца присуствују посланик у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Стевандић и представник Амбасаде Србије у БиХ Натађа Шорђевић.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић је 1. априла потписао са компанијом "Грађ-промет" из Добоја, као носиоца конзорцијума од пет предузећа, уговор о изградњи новог објекта Дома здравља, чија је вриједност 3.753.647 КМ, речено је Срни из Општинске управе Станари.

Општина Станари ће пројекат финансирати из властитих средстава, а уговор је закључен по систему "кључ у руке" и подразумијева израду пројектне документације, извођење грађевинско-занатских радова, изградњу водовода и канализације, машинске и електро инсталације, као и вањско уређење.

Објекат је површине око 1.700 метара квадратних, који чине приземље и два спрата, а градиће се у двије фазе са роком од 14 мјесеци.

Цвијановићева је рекла у обраћању након полагања камена темељца за изградњу новог објекта Дома здравља у Станарима, да ће то унаприједити здравствени положај грађана. Она је истакла да је задовољна што је, захваљујући подршци Владе Републике Српске, кренула и иницијатива о Руднику и Термоелектрани ЕФТ, изградњи пословне зоне, путној комуникацији према Теслићу и Федерацији БиХ, као и остале интервенције које су препознате од важности грађана Станара.

Цвијановићева је захвалила Србији и предсједнику Александру Вучићу чија подршка је оставила значајан печат и присуство Србије на овом подручју. Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић честитао је руководству општине на иницијативи да буде унапријеђен здравствени систем у овој локалној заједници, као и Амбасади Србије на континуираној подршци.

"Колико год се опрема и објекат чинили неважним, они су врло важни, јер да нисмо имали такву опрему и објекте у претходном периоду врло тешко би се изборили са пандемијом", изјавио је Шеранић новинарима у Станарима, гдје је присуствовао полагању камена темељца за изградњу новог објекта Дома здравља.
Он је захвалио Србији за издашну помоћ за унапређење здравственог система у Српској, као и друштвено одговорној компанији ЕФТ, која је у 2020. и 2021. години била донатор одређене медицинске опреме и средстава.

Министар-савјетник у Амбасади Србије у БиХ Наташа Ђорђевић задовољна је на указаној части да присуствује данашњој манифестацији, и као помоћ Србије најавила донацију од 350.000 евра као резултат договора предсједника Србије Александра Вучића и посланика у Парламентарној скупштини БиХ Ненада Стевандића.

Стевандић је указао на институционалну симбиозу и подршку најмлађој општини Републике Српске и њеном руководству. Начелник општине Радојица Ћелић рекао је да је ријеч о стратешком инфраструктурним објекту за ово локалну заједницу, од њеног оснивања 2014. године.

Он је навео да се објекат гради из властитих средстава и да постоји обећање Владе Србије да ће учествовати са износом од 350.000 евра. Ћелић је за наредни период најавио бројне инфраструктурне активности од којих је издвојио локални водовод, нови административни центар уз, како је навео, подршку Владе Републике Српске.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић је 1. априла потписао са компанијом "Грађ-промет" из Добоја, као носиоца конзорцијума од пет предузећа, уговор о изградњи новог објекта Дома здравља, чија је вриједност 3.753.647 КМ, речено је Срни из Општинске управе Станари.

Општина Станари ће пројекат финансирати из властитих средстава, а уговор је закључен по систему "кључ у руке", и подразумијева израду пројектне документације, извођење грађевинско-занатских радова, изградњу водовода и канализације, машинске и електро инсталације, као и вањско уређење.

Објекат је површине око 1.700 метара квадратних, који чине приземље и два спрата, градиће се у двије фазе са роком од 14 мјесеци.

Цвијановићева је указала на допринос Владе Српске, као и јавних предузећа од којих је издвојила "Путеве Републике Српске", који су допринијели инфраструктурној изградњи и повезивању Станара према Теслићу и Федерацији БиХ, а који је оцијењен као кључни за привредни развој ове локалне заједнице.

"Овдје смо радили и на успостављању пословне зоне. Желимо да буде што више инвеститора, да се заврши све што је неопходно да би они могли да примају неке друге послодавце.

Захвалност овдје иде према друштвено одговорној компанији ЕФТ која запошљава велики број људи у Руднику и Термоелектрани, али је и показала друштвено одговорно лице помажући школе и разне пројекте", изјавила је Цвијановићева новинарима.

"Наравно велика захвалност иде и предсједнику Србије Александру Вучићу и Влади Србије јер је заиста на несебичан начин помогла многе наше општине широм Републике Српске. Готово све су примиле неку врсту донације или интервенције", изјавила је Цвијановићева, задовољна што ће се то односити и на Станаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана