Половина прегледаних возила са зимским гумама, најчешће неисправна свјетлосна сигнализација

Срна
Половина прегледаних возила са зимским гумама, најчешће неисправна свјетлосна сигнализација

ДОБОЈ - Од око 150 возила која су прегледана протеклих дана у Републици Српској у оквиру кампање „Да ли возите технички исправно возило -провјерите 2022“ око 50 одсто било је са зимским гумама, а најчешћа неисправност уочена је на свјетлосној сигнализацији и амортизерима, рекао је представник Ауто-мото савеза Српске Предраг Ликокур.

Он је новинарима у Добоју, гдје су данас одржани прегледи возила, рекао да се у овој републичкој кампањи, која траје од 12. јула и завршава се сутра, врше бесплатни прегледи возила на око десетак контролних тачака.

-Врши се преглед пнеуматика, амортизера, свјетлосне сигнализације, плинске инсталације ако је возило посједује, кочионог уља, пуњења акумулатора, а све визуелно уочене неправилнисти укажу се возачима -  додао је Ликокур.

Говорећи о пнеуматицима, он је упозорио да је гума са ознаком „М плус С“ искључиво зимска, да је доста мекша и да на високој температури мијења структуру, али да је упркос томе одређени број возача користи љети.

Бесплатни прегледи данас се у Добоју обављају до 13 часова у кругу Ауто-мото друштва.

Замјеник командира Полицијске станице за безбједност саобраћаја Добој Горан Петровић појашњава да се током провјере техничке исправности возила креће визуелним прегледом и уколико се посумња, шаље се на ванредни технички преглед.

Визуелно се најчешће уоче оштећења на вјетробранским стаклима, пнеуматицима, ретровизору и брисачима, као и на свјетлосној сигнализацији, све што на дужим путовањима може да угрози учеснике у саобраћају.

Републичка превентивна кампања „Да ли возите технички исправно возило-провјерите 2022“, спроводи се у сарадњи са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске као и са компанијом „Оптима група“ која је обезбиједила течност за прање вјетробранских стакала која ће се досипати у сва контролисана возила.

С циљем унапређења безбједности у саобраћају, Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводи кампању „101 живот“.

Путем кампање указује се на 10 златних правила у саобраћају, и то, не вози ако пијеш, поштуј ограничење брзине, успори због дјеце на улици, кориштење аутосједалице, провјера исправности гума и кочница, везивање појаса, не користити мобилни телефон током вожње, не управљати возилом уморан, бити освијетљен и поштовати саобраћајне прописе.

Из Полицијске управе Добој речено је да се акција контрола брзине управљања возилом данас спроводи у Модричи и Дервенти, у којој су ангажовани пресретачи и полицијски мотоцикли.

Акција је јуче реализована у Добоју.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана