Пољопривредници провозали тракторе кроз град због рудника

ГС
Пољопривредници провозали тракторе кроз град због рудника

САНСКИ МОСТ - У организацији Савеза локалних удружења пољопривредника Опћине Сански Мост данас је одржана протестна вожња пољопривредних произвођача из села која гравитирају рукопима на подручју села Каменград, гдје се обавља експлоатација мрког угља.

Овај догађај је организиран прије одржавања тематске сједнице Опћинског вијећа у овоме граду, која је посвећена негативним ефектима око експлоатације угља на поменутом подручју, а коју обавља фирма Лагер из Посушја.

"Уколико се настави овакво дјеловање рудника, пољопривреда у селима Горице, Скуцани Вакуф, Фајтовци, Напреље и Каменград, која гравитирају површинским коповима, биће потпуно уништена. Узурпира нам се приватно земљиште од стране рудника, одлаже се јаловина и тако уништавају приватне парцеле, загађују водотокови и онечишћује околина. Угљена прашина у огромним концентрацијама покрива пашњаке и обрадиве површине и угрожава фармере", каже Енес Татаревић, један од угрожених пољопривредника.

Према ријечима Хусеина Селимовића, предсједника поменутог савеза, у протекле двије године, због експлоатације угља, неповратно је уништено више од хиљаду хектара квалитетног пољопривредног земљишта, преносе Независне.

"Готово половина произвођача млијека на подручју санске опћине налази се на угроженом подручју, а ради се о носивој грани локалне пољопривреде. Нико не води рачуна о пољопривреди и могућим посљедицама", казао је Селимовић.

Иначе, на захтјев локалних пољопривредника, те мјештана села која гравитирају коповима угља, заказана је тематска сједница Опћинског вијећа на којој се разговара о овим проблемима. Иако су на сједницу позвани и представници надлежних кантоналних и федералних институција које су задужене за рударство, њихов долазак је изостао, а на сједници присуствују представници предузећа "Лагер". Такођер, сједницу и њен ток прати и велики број мјештана који су се окупили испред опћинске вијећнице са транспарентима. Раније су из овога предузећа наводили како је њихово пословање регулисано свим потребним дозволама и одобрењима, а у више наврата жалили су се на проблеме које имају током експлоатације угља, па су у више наврата пријављивали и насртаје на њихову имовину.

Експлоатација угља на подручју Опћине Сански Мост значајно је добила на замаху у посљедње двије године, од тренутка када је започела енергетска криза и од када се енормно повећала потражња за мрким угљем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана