Пољопривредници пријете протестима ако не добију паре из буџета

Срна
Пољопривредници пријете протестима ако не добију паре из буџета

САРАЈЕВО - Пољопривредници у Федерацији БиХ /ФБиХ/ организоваће протесте и блокаде уколико ентитетски буџет не буде усвојен на вријеме и не буде одобрено 200 милиона КМ за подстицаје пољопривреди.

"Инсистирамо на томе. У супротном, организоваћемо протесте и блокаде, без обзира на то ко буде на власти", рекао је предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо.

У федералном буџету за 2023. годину за подстицај пољопривреде планирано је 160 милиона КМ, што је за 50 одсто више него у 2022. години, кад је за ову намјену издвојено 106 милиона КМ, али и знатно нижи од 200 милиона КМ, колико траже пољопривредници.

Сва удружења пољопривредника у ФБиХ сагласна су да у захтјеву за подстицај у пољопривреди буде издвојено 200 милиона и не одустају од тога.

"Јавност треба да зна да су пољопривредници од ФБиХ посљедњи новац добили још у септембру прошле године јер је исплата за четврти квартал пребачена у 2023", додају из федералног Удружења пољопривредника.

Бићо упозорава да у случају да буџет не буде усвојен на вријеме и ФБиХ уђе у привремено финансирање, пољопривредници неће добити новац до јуна, што би била катастрофа јер их чека прољећна сјетва, пренијели су федерални медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана