Пољопривредници на мукама због недостатка сезонаца

Јана Кезић
Пољопривредници на мукама због недостатка сезонаца

БАЊАЛУКА - Иако ове године због временских неприлика има мало воћа и поврћа за брање, домаћи пољопривредници у јеку сезоне муку муче да нађу радну снагу упркос чињеници да дневница за рад у пољу или воћњаку достиже 70 марака.

Хронични недостатак радника у Српској не заобилази ни пољопривреднике који су приморани да посао расподијеле унутар породице или ангажују пензионере. 

Предсједник Удружења повртара РС Дарко Илић за “Глас” каже да радне снаге мањка, али ове године неће ни бити велике потребе за сезонским радницима, јер је лед побио све.

- Дневнице су сада око 70 марака, али произвођачи из Лијевча поља послије леда и невремена немају шта купити и вадити, а тек продати. Све је уништено сто одсто - рекао је Илић и додао да су дневнице лани биле око 50 КМ. 

На сезонце који су вољни да раде, како прича Илић, чекају по неколико дана, јер су ангажовани на више мјеста.

- Раднике можеш добити сваки пети дан. Радно вријеме је обично од седам до пет, а имају два оброка, кафу и обезбијеђен превоз. Међутим, међу радницима доминира старија генерација, обично имају између 60 и 70 година, а има их и старијих од тога. Млад нема нико - казао је Илић. 

Испричао је да им је осим недостатка радне снаге, невријеме задало снажне главобоље.

- Лед је разбијао банкове гдје је кромпир, а киша је сапирала. У 70 одсто случајева он је уништен, а питање је колико ће и од тога што је остало бити здраво - казао је он.

Да радника нема, сагласан је и један од највећих повртара у Српцу Славиша Сувајац, који производи паприке и краставац.

- Веома је тешко наћи раднике, па онда само дижу дневнице, а од младих нико неће да ради. Сада се радницима по сату плаћа седам или осам марака, а лани је била око пет или шест марака - рекао је Сувајац.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац каже да се са недостатком квалитетне радне снаге суочавају већ годинама.

- Дневнице су веће него лани, па се сада крећу по шест или седам марака по сату, а уз то добију храну, пиће и превоз. Од свих радника око пет одсто су они који знају да раде у пољопривреди, а све остало је ту чисто да се каже да је на броју – казао је Бањац.

Додао је да млађих на њиви нема, јер су махом отишли у иностранство.

- Ове године је од леда све настрадало и тренутно продајемо нешто лука, што смо складиштили и изоравамо кромпир, па ћемо га продавати док се осуши. Бићемо задовољни ако остане 20 одсто купуса послије овог невремена - рекао је Бањац. 

Додао је да је иста ситуација и са кукурузом, а има парцела гдје неће остати апсолутно ништа.

- Храна ће због тога бити врло скупа, а поврће већ поскупљује - рекао је Бањац.

Осим повртара, недостатак радне снаге мучи и воћаре, што потврђује и предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

- Посљедњих неколико година стално имамо проблем са радном снагом. То је заиста један од горућих проблема, а поготово у сезони када дође берба, орезивање или послови који се у роковима морају одрадити – рекао је Дојчиновић за “Глас”.

Није риједак случај да радници долазе и из иностранства.

- У зависности од посла шта се ради, сатница се креће од шест до 10 марака, а ради се осам до десет сати – рекао је Дојчиновић и додао је да су то претежно радно способни пензионери, па је рад доста спорији.

Воћари

Драгоја Дојчиновић је рекао да су временске неприлике ове године урадиле своје.

- Имаћемо јако лош квалитет и ове године ће бити превише скупа берба. Град је направио велику штету, а остале су посљедице и од мраза, па су плодови деформисани, а када имамо плодове тако лошег квалитета, онда је успорена и берба - рекао је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана