Полиса чува плодове рада

Анита Јанковић Речевић
Полиса чува плодове рада

БАЊАЛУКА - Милионске штете од града, мраза, суше и других природних непогода пољопривредници у Српској сабирају готово сваке године, али упркос томе већина њих избјегава да осигура услове свог рада, а како би мотивисали произвођаче да купе полису и неутралишу ризике у производњи, ресорно министарство је за субвенцију премије ове године издвојило више него дупло новца у односу на лани.

Свијест домаћих пољопривредника о значају полисе осигурања лани је порасла у односу на посљедње двије године, али је и даље на занемарљивом нивоу, будући да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС лани суфинансирало премију осигурања за свега 231 произвођача, од око 14.000 газдинстава колико их постоји у Српској.

Директор Агенције за аграрна плаћања РС Предраг Сладојевић каже за “Глас” да је лани за субвенцију премије из аграрног буџета било издвојено 620.000 КМ, а ове године за те намјене биће обезбијеђено 1,5 милиона марака.

- Лани смо имали раст броја корисника субвенције за око 66 одсто у односу на 2021. годину, а укупна сума осигурања усјева била је виша од 1,37 милиона КМ. Очекујемо да ове године још више пољопривредника осигура своју производњу, нарочито јер је лимит према кориснику сада повећан са 25.000 марака на 40.000 КМ - рекао је Сладојевић.

Он је додао да се висина подстицајних средстава исплаћује у износу до 50 одсто од износа осигурања.

- Уназад три године исплаћивали смо тачно 50 одсто премије, иако у правилнику пише до тог процента. Пракса показује да усјеве осигуравају обично они произвођачи који су раније претрпјели штету - навео је он.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић каже за “Глас” да се произвођачи не одлучују на осигурање производње због превисоких цијена полисе, али и због неповјерења према осигуравајућим кућама.

- Осигурања имају неке критеријуме који нама не иду на руку. Када дође до одређене штете, комисија изађе на терен и на примјер ако је у воћњаку након града од 100 јабука на стаблу остало њих 20 они признају штету у висини од 80 одсто, а то што је и тих 20 јабука труло и оштећено, не задовољава потребе тржиште већ ће завршити у преради њих не занима и произвођач је аутоматски у минусу - појаснио је Дојчиновић. Он је додао да осигурање једног хектара воћњака од свих непогода кошта у просјеку око 10.000 КМ, што је, како тврди, много за мале и средње произвођаче те да то себи могу приуштити само велики робни произвођачи.

Предсједник Скупштине удружења осигуравајућих друштава РС Бојан Поповић каже за “Глас” да већ неколико година путем разних едукација настоје приближити пољопривредницима све бенефите осигурања производње, али да значајнијих помака нема.

- Осигурање се обрачунава у процентима у односу на производњу и не може бити скупо, нарочито кад вам 50 одсто полисе субвенционише Република. Ресорно министарство уз осигуравајуће куће је дало све од себе да пољопривредници озбиљније схвате овај вид заштите, али код произвођача није развијена култура из области осигурања. Ако ни додатно повећање средстава за субвенције не да резултате не знам шта даље - казује Поповић.

Услови

У Министарству пољопривреде истичу да право на средства за суфинансирање премије осигурања примарне пољопривредне производње имају корисници подстицаја који се баве сточарском, воћарско-виноградарском, те повртарском и ратарском производњом.

Корисници право на подстицајна средства остварују на основу захтјева који подносе Агенцији за аграрна плаћања и уз који прилажу полису осигурања за текућу годину те доказ о извршеној уплати осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана