СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ: Заштитите имовину прије одмора!

Н.Т.
СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ: Заштитите имовину прије одмора!

БАЊАЛУКА – Бањалучка полиција упозорава грађане да током љетних одмора обрате више пажње на заштиту имовине како не би постали мета лопова.

Полицијска управа Бањалука, апелује на грађане да се понашају одговорно, предузму превентивне мјере  заштите своје имовине, те да у случају уочавања сумњивих дешавања, кретања непознатих лица, посебно око објеката чији су власници одсутни, позову бесплатан број 122 или уочено пријаве најближој полицијској станици, а позив може бити и анониман. 

- Да би заштитили своју имовину, током одласка на годишње одморе, грађанима савјетујемо да увијек закључавају улазна врата и да затварају прозоре или балконска врата, без обзира на то колико су одсутни из дома. Такође,  да у складу са могућностима, осим  главне браве на улазним вратима, уграде и додатну, односно помоћну браву, као и техничке системе заштите, освјетљење објеката са сензорима покрета, аларме, видео надзоре и слично- стоји у саопштењу.

Савјетују да за вријеме дужег одмора грађани не остављају новац, накит и друге драгоцјености, већ то понесу са собом или повјере на чување.

- Такође, савјетујемо да на друштвеним мрежама не објављују фотографије нити сличне информације, које потврђују да су тренутно одсутни ван мјеста пребивалишта, односно да су на годишњем одмору. Кључеве не треба остављати испод отирача или у предметима који се налазе испред врата, а саветујмо да они који одлазе од куће замоле комшије или родбину, да врше обилазак њихових станова и кућа –рекли су у полицији.

Напоменули су да ПУ Бањалука плански и континуирано предузима превентивне мјере у циљу спречавања вршења кривичних дјела тешка крађа и крађа.

- Статистички показатељи говоре да су акције успјешне. У првих шест мјесеци ове године евидентирана је  62 тешка крађа што је мање за 61,7 одсто у односу на упоредни период прошле године, када су евидентирана 162 поменута кривична дјела. Кривичних дјела крађа је у истом периоду мање за 7,7 одсто и у току првих шест мјесеци евидентирана су та 84 кривична дјела – стоји у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана