Полиција прославила крсну славу: Очување Српске вјечни завјет

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА – Припадници Министарства унутрашњих послова, односно Полиције Српске прославили су данас крсну славу - Светог архангела Михаила.

- Одавањем почасти погинулим припадницима МУП-а Републике Српске Полицијска управа Бијељина обиљежила је данас крсну славу Светог архангела Михаила и исказала вјечни завјет садашњих и будућих генерација да се мора предано радити на очувању Републике и јачању њених институција - изјавио је начелник ове управе Стјепан Терзић.

Као важне задатке за будућност, Терзић је навео стално јачање угледа МУП-а и безбједности грађана.

Уочи крсне славе МУП-а, која се обиљежава 21. новембра, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежју погинулим припадницима полиције испред зграде Полицијске управе Бијељина, а раније је организована промоција полицијске професије дјеци предшколског узраста.

У Цркви Рођења пресвете Богородице у Мркоњић Граду служена је Света литургија и преломљен славски колач поводом Аранђеловдана

У згради Полицијске управе служен је и парастос, а потом су положени вијенци на спомен-плочу за 23 погинула полицајца са подручја ове општине.

Начелник Полицијске управе Мркоњић Град Милан Милекић рекао је новинарима да су овим чином одали почаст припадницма Станице јавне безбједности Мркоњић Град који су за слободу дали свој живот.

- Користим ову прилику да свим припадницима Полицијске управе Мркоњић Град, као и МУП-у Републике Српске честитам крсну славу и да им пожелим пуно среће, здравља и успјеха како на приватном тако и на професионалном плану - додао је Милекић. 
Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је данас помен погинулим припадницима Центра јавне безбједности Требиње чиме је Полицијска управа Требиње обиљежила крсну славу - Аранђеловдан.

Начелник Полицијске управе Требиње Синиша Лакета истакао је да се никада не смију заборавити погинули припадници МУП-а који су своју жртву уградили у темеље Републике Српске.

Он је новинарима у Требињу рекао да је стање безбједности у источној Херцеговини добро, те да је то резултат и свих грађана.

- У наредном периоду ћемо дати све од себе да будемо на још вишем задатку - нагласио је Лакета.

Цвијеће на спомен-обиљежје погинулим припадницима Центра јавне безбједности Требиње положиле су, између осталих, делегације требињске Градске управе и Полицијске управе Требиње. 

Парастос је служен и за 125 погинулих и два нестала припадника Полицијске управе Добој у одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса у згради Полицијске управе, вијенце су код спомен-обиљежја погинулим полицајцима положили припадници МУП-а, градоначелник Добоја Борис Јеринић, посланик у Представничком дому парламента БиХ Обрен Петровић, те представници синдиката Полицијске управе.

Начелник Полицијске управе Добој Слободан Радинковић подсјетио је да је на подручју које ова управа покрива страдало 127 припадника полиције.

Радинковић је најавио да ће, у оквиру ове свечаности, припадници полиције организовати Дан отворених врата за најмлађе суграђане, а у договору и потребама локалне трансфузиологије и традиционалну акцију давања крви за потребе добојске болнице.

Јеринић је истакао да се и на овај начин одаје почаст свима који су животе дали за Републику Српску.
Он је указао на добру сарадњу са Полицијском управом Добој у реализацији бројних пројеката и навео да су у току припремни радови за санацију фасаде њиховог централног објекта у Улици Светог Саве.

Јеринић ја рекао да су ријешени имовинскоправни односи земљишта у којој ће бити смјештена Јединица жандармерије и да су у току радови на припреми идејног плана новог објекта.

Скупштина града Добој је на сједници у августу усвојила одлуку о ангажовању 173.832 КМ намијењених Полицијској управи Добој, на име помоћи за санацију фасаде објекта ове управе у Улици Светог Саве. 

О припадници Полицијске управе Источно Сарајево обиљежили су данас Аранђеловдан, а тим поводом служен је помен погинулим припадницима полиције са подручја ове управе и обављен обред ломљења славски колача у Храму Успења Пресвете Богородице на Палама.

Након славског обреда, положени су вијенци на Централни споменик борцима палим током одбрамбено-отаџбинског рата.

Честитајући свим припаданцима МУП-а Републике Српске, Полицијској управи Источно Сарајево и грађанима крсну славу Сабор Светог архангела Михаила, начелник ове управе Бранимир Шеховац нагласио је да је безбједносна ситуација на задовољавајућем нивоу.

- Пригодно, уз службу, обиљежили смо крсну славу. Данас је и прилика да се сјетимо свих наших погинулих припадника полиције, њих 136 који су у протеклом отаџбинском рату дали животе - рекао је Шеховац.

Начелник општине Пале Бошко Југовић честитао је свим грађанима, припадницима Полицијске управе и МУП-у Српске славу, те пожелио много пословног успјеха и мира.

Он је навео да је данас и прилика да се присјете свих оних који су своје животе уткали у одбрану и темеље Републике Српске.

Служењу помена, ломљењу славског колача и полагању вијенаца осим припадника Полицијске управе Источно Сарајево, присуствовали су и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници општина Пале Бошко Југовић, Сокоца Милован Бјелица, Трнова Драгомир Гаговић, Источног Старог Града Бојо Гашановић и замјеник начелника Источне Илиџе Мирослав Лучић.

Чубриловић: Полиција - стуб безбједности Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је данас да су МУП и Полиција стуб безбједности Српске и свих грађана, те најважнији гарант владавине права и спровођења закона.

- Поносни смо на нашу полицију, која своје задатке извршава у складу са Уставом и законом, и чврста је гаранција да ће Српска сачувати стабилност, а њени грађани живјети мирно и безбједно - навео је Чубриловић.

Он је честитао крсну славу - Светог архангела Михаила министру унутрашњих послова Српске Драгану Лукачу, директору Полиције Синиши Кострешевићу и свим припадницима МУП-а и Полиције.

-Желим вам много професионалних успјеха у будућем раду - истакао је Чубриловић у честитки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана