Полиција и аларми стали на пут ауто-мафији

Анита Јанковић Речевић
Полиција и аларми стали на пут ауто-мафији

БАЊАЛУКА - Крађа возила у Српској биљежи драстичан пад, што потврђују подаци полиције према којима је број кривичних дијела ове године на том пољу смањен за око 80 одсто у односу на прије деценију, а стручњаци кажу да је овим резултатима допринијела одлична сарадња полицијских тијела у БиХ, али и савремени системи заштите пред којима лопови посустају.

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС у току 2012. години евидентирана су 174 кривична дјела која се односе на отуђење моторног возила, за разлику од ове године када су од јануара до септембра забиљежена 34 дјела повезана са крађом аута.

 - У првих девет мјесеци ове године евидентирано је 11 кривичних дијела која се односе на тешку крађу, 15 на крађу, а осам на одузимање возила. У истом периоду 2021. године било је 36 таквих кривичних дијела, што је процентуално мање 5,6 одсто - наводе у МУП-у. Додају да је полиција у посматраном периоду ове године пронашла и власницима вратила 36 аутомобила, од којих је 18 било отуђено на територији Српске, пет у ФБиХ, док је за 13 возила потрагу расписао Интерпол.

Износећи разлоге који су довели до смањења крађе возила, вјештак саобраћајне струке Шевал Ковачевић каже за “Глас” да су полицијска тијела такве резултате постигла захваљујући организованом раду и доброј међусобној сарадњи, што је за похвалу.

- Рад полиције постао је озбиљнији, а подигнут је и ниво сарадње између министарстава унутрашњих послова Српске и ФБиХ, као и полицијских агенција које дјелују у земљи. Заједничким дјеловањем успјели су да разбију неколико криминалних група које су прије десет, петнаест година организовано крале аутомобиле. Када разбијеш неколико најјачих, они мањи се сами повуку - казује Ковачевић и додаје да су позитивним резултатима допринијели и све савременији системи заштите возила.

Ковачевић наводи да се у западним земљама Европе, нарочито Великој Британији биљежи висок проценат крађе половних возила.

- Дио кривице за то може се преписати самим произвођачима аутомобила, јер како другачије објаснити чињеницу да криминалци скидају кодове возила. Јасно је да им то дотура неко из фабрика - тврди Ковачевић.

У сарајевској фирми “Комел”, која се бави уградњом система заштите, кажу да свакодневно инсталирају уређаје који чувају аутомобиле од лопова, без обзира на тржишту вриједност самог возила.

 - Системе заштите постављамо у све аутомобиле, јер бројни возачи страхују да ће бити покрадени, без обзира на то коштало њихово возило 5.000 или 100.000 марака. Најчешће су то аутомобили из “Фолксвагенове” групације, затим BMW, “ауди”, “шкода”, а у задње вријеме све чешће “пежо” и “ситроен”. У јефтинија возила углавном се уграђују блокатори мотора који коштају око 150 КМ, заштита није максимална, али ако се добро сакрије, има ефикасност - кажу у “Комел” сервису. Возачима који желе стоодстотну заштиту нуде популарне “кобра” аларме, чија уградња кошта 550 КМ.

- То је аларм који покрива комплетно возило од крађе, почевши од стакала, врата, гепека, пресијецања каблова, бушења лима. Аларм на све реагује и препознаје као покушај крађе. По нашим сазнањима лопови до сада нису успјели да провале овај систем, а често покушавају - додали су у сервису.

Преваре у осигурању

У Министарству унутрашњих послова РС кажу да су у вези са возилима извршена и разна друга кривична дјела ове године почевши од превара у осигурању до фалсификовања исправа.

- У овој години забиљежена су и три кривична дјела навођења на овјеравање неистинитог садржаја, девет којих се тиче утаја и једно лажно пријављивање - наводе у МУП-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана