Полић: Значајно младима омогућити да покажу потенцијал

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Милица Полић из Дрвара, студент треће године Катедре за англистику на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци, у свом научном раду о савременим комуникацијама и друштвеној мрежи "Твитер" указала је на сиромашење језика и његову замјену "иконицама".

Њен научни рад заузео је побједничко мјесто на научно-стручном скупу "Студенти у сусрет науци", одржаном крајем прошле године у Бањалуци.

"Циљ ми је био да прикажем како Твитер заједница, која има милионе корисника, утиче на енглески језик. Резултати су махом поразни по језик, који је у савременој комуникацији изгубио на свом богатству и постао монотон", рекла је Полићева Срни.

Истина је да се глобални језик, додала је она, развија, али и да истовремено и трпи више него икада у историји, јер се употребљава све мање ријечи, док се као замјена користе иконице које изражавају емоције и мимови.

Кроз свакодневну комуникацију, а сада и кроз свој рад, Полићева покушава да подигне свијест о правилној употреби језика.

"Чињеница је да сви ми мање-више, макар у приватној режији, користимо скраћенице и неологизме, али неопходно је да се направи јасна граница гдје је њихова употреба дозвољена, мада је то за шире масе мало теже јер су изложени свим новим појавама у језику, прихватају их и користе свакодневно", рекла је Полићева.

Према њеним ријечима, млади у Републици Српској имају велики потенцијал у области научних истраживања, те је од великог значаја пружити им прилику да то и покажу, као и да увиде колико и гдје треба да раде на себи да би унаприједили знање.

"Млади су носиоци промјена и треба да буду стуб сваког друштва. А онај тежи задатак је рад на себи. Ништа не смије да буде баријера у нашем напретку. Млади треба да буду најсвјетлија тачка друштва, те као такви да непрестано уче и улажу велике напоре у свој лични напредак и образовање. Рад, труд и знање се увијек препознају, а на крају, што је мање битно, награде", рекла је Полићева.

Велику подршку у писању рада каже да је имала и од свог ментора професора Татјане Марјановић, која јој је велика инспирација и узор, а овога пута је била рука водиља кроз писање рада.

"Овај рад је првенствено настао из наше огромне љубави према лингвистици, из снажног елана и жеље да стварамо и бавимо се науком без обзира на све изазове и препреке", рекла је Полићева.

Осим у научно-истраживачком раду, Полићева је активна и у студентским организацијама, те је тренутно предсједник Скупштине Студентске организације Филолошког факултета, делегат Филолошког факултета у Унији студената Републике Српске и генерални секретар Студентског парламента Универзитета у Бањалуци.

Из Дрвара је у Бањалуку дошла 2019. године, са жељом да покаже потенцијал и храброст.

"Истини за вољу, Дрвар јесте поприлично мала средина, много мања у односу на Бањалуку, али не постоји баријера на путу ка успјеху", рекла је Полићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана