Покров пресвете Богородице: Заштитница Српца у свим ратовима

Дејан Јовичић
Покров пресвете Богородице: Заштитница Српца у свим ратовима

СРБАЦ - Покров пресвете Богородице, који се прославља као слава општине Србац, има изузетан значај за ову локалну заједницу, а нарочито за србачку парохију, која прославља овај празник као славу старог храма који је изграђен прије више од 120 година.

На академији поводом крсне славе и Дана општине Србац, која је одржана у Дому културе “Угљеша Којадиновић”, протојереј Жељко Сарић, архијерејски намјесник србачке парохије, рекао је да Покров пресвете Богородице позива на саборност и јединство и подразумијева да будемо једни другима подршка, дијелимо радост, тугу и успјехе наших појединаца.

- Славећи овај празник присјећамо се значаја старог храма који опстаје већ дуже од једног вијека и дужност нас Српчана је да се бринемо о њему. Преживио је Аустроугарску, Први и Други свјетски рат, али и најновији рат, иако је био мета гранатирања, али је упркос томе опстао и штитио Србац и људе у њему - истакао је Сарић.

Свечаној академији у недјељу увече присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао да је поносан што је у протеклих двадесетак година републичка власт заједно са Српском православном црквом широм Републике Српске и ФБиХ изградила и обновила око 1.040 храмова и бројне манастире.

- Ако желимо сачувати наш традиционални карактер, треба још више да се окупљамо око цркве и државе. Србац је добар примјер сарадње и високог степена синергије локалне и републичке власти, што је резултовало успјешно реализованим капиталним пројектима - истакао је Додик.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је захваљујући улагањима Владе РС и других донатора у протеклих осам година на подручју Српца у разне пројекте уложено око 35 милиона КМ, чиме је ова локална заједница постала мјесто доброг живљења те додао да непроцјењиви природни потенцијали којима располаже тек чекају да буду искоришћени на прави начин и још значајније је промовишу на туристичкој мапи Српске.

Драгосављевић је рекао да је у протеклом периоду асфалтирано више од 110 километара путева и улица у Српцу, обновљени су многи друштвени домови и школе, изграђен нови вртић и зграда за младе брачне парове, а тренутно је у завршној фази адаптација омладинског дома у будућу галерију слика са бардачке колоније.

- Повећали смо број запослених за 400 од 2016. године, смањили укупне обавезе општине за 4,5 милиона КМ и повећали средства из буџета за стипендије, спортске клубове, пољопривреду, борачке и социјалне категорије, подстицаје за запошљавање, омладинске и невладине организације - рекао је Драгосављевић.

Он је најавио да би у догледно вријеме требало да започне изградња друге ламеле са додатним становима за младе брачне парове, а постоји и идеја о изградњи вртића за дјецу са подручја Лијевча поља.

A group of people posing for a photoDescription automatically generated

На свечаности су уручене награде општине младима и захвалнице, а највише признање Повељу општине добила је докторица Бранка Недић-Видовић, специјалиста гинекологије и акушерства, која је већ 40 година запослена у србачком Дому здравља и која је истакла да јој је била велика част и радост што је читав радни вијек провела у Српцу.

- Није важно у каквој установи или институцији сте запослени, јер било гдје да радите можете бити врло успјешан човјек. Наше мјесто је предивно и ако гајимо љубав једни према другима, онда ће то чинити и наша дјеца - рекла је она.

Свечаности

Свечаности поводом крсне славе и Дана општине Србац настављене су јуче свечаном литургијом и литијом градским улицама, уз концерт фолклора на градском тргу, мини-сајам Удружења жена и других излагача и традиционалну трпезу за грађане. Манифестацији су присуствовали и представници братских општина Љубовија и Бачка Паланка из Србије и Новогрођец из Пољске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана