Покренута процедура за додјелу концесије за изградњу електране у Билећи

Срна
Покренута процедура за додјелу концесије за изградњу електране у Билећи

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о покретању поступка додјеле концесије за изградњу фотонапонске електране "Соларни парк Билећа" на подручју општине Билећа.

Инсталисана снага електране је 10 мегавата и процијењена годишња производња 16,5 гигаватчасова, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада Српске је ову одлуку донијела након извршених консултација и прибављених позитивних мишљења надлежних институција и јединица локалне самоуправе.

Министарство енергетике и рударства Српске ће у наредном периоду провести процедуру с циљем расписивања јавног позива за додјелу концесије за изградњу ове соларне електране.

Влада је усвојила информацију о кориштењу кредитних средстава у оквиру програма Макрофинансијске помоћи ЕУ у којој се наводи да је прва транша у износу од 91,1 милиона КМ повучена прошле године.

Кредитна средства су намијењена за подршку буџету Српске с циљем задовољавања буџетских потреба и подршке Републици Српској у рјешавању проблема изазваних ширењем пандемије новог вируса корона.

У складу са информацијом, средства су намијењена за реализацију закључака Управног одбора Компензационог фонда Републике Српске, а сврха друге транше, такође, ће бити реализација закључака УО Фонда у овој години.

Влада је усвојила информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из придруживања ЕУ, а која је посвећена прегледу активности Српске и БиХ у процесу интеграција током прошле године.

Информација, између осталог, садржи преглед најзначајнијих ставова и оцјена Европске комисије са одржаних састанака одбора и пододбора, активности у вези са Мишљењем Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, преглед оцјена из Извјештаја о БиХ за прошлу.

Осим тога, информација садржи преглед остварених резултата у приближавању прописа Српске прописима ЕУ, као и активности републичког ИПА кординатора у процесима програмирања и реализације финансијских инструмената ЕУ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана