Покренута акција "Постани задужбинар Косова и Метохије"

Срна
Foto: Фејсбук/ Србско Сабрање Баштионик

БАЊАЛУКА- Србско сабрање "Баштионик“ започело је кампању "Постани задужбинар Косова и Метохије“, у оквиру које је осим трајног налога, као начина прикупљања помоћи за Србе на Косову и Метохији покренут и хуманитарни телефонски број 17766.

Сви који су у могућности позивом на овај број могу да дарују двије КМ за опстанак још једне српске породице на Косову и Метохији, као и за, како су навели, један дјечији осмијех више.

Из Србског сабрања саопштено је да је број 17766 трајно активан и доступан за све кориснике Компаније "М:тел“ и "БХ Телекома" из мобилне и фиксне телефоније.

Кампања је наставак пројекта "Задужбина за Косово и Метохију", а спроводи се захваљујући подршци Министарства спољних послова Републике Србије и уз помоћ маркетиншке агенције "Акваријус".

"Србско сабрање Баштионик је 2019. године покренуло трајну добротворну акцију за помоћ Србима на Косову и Метохији под називом Задужбина за Косово и Метохију, која је прерасла у трајни, развојни пројекат, систем континуираног и планског рада, не само помоћи и повезивању Срба из јужне српске покрајине и Срба из Републике Српске и Федерације БиХ, него и очувања и јачању духовног, националног и културног идентитета Срба без обзира у којој држави живе", наводи се у саопштењу.

Из Србског сабрања су навели да акција "Задужбина за Косово и Метохиј"“ постаје национални пројекат трајног карактера и доказ да Срби и у 21. вијеку имају свијест о националном јединству без обзира на административне границе.

"Од почетка рада Задужбине помогли смо 57 породица, бројне манастире, цркве, установе, континуирано помажемо рад Народне кухиње, поклонима смо обрадовали стотине дјеце. Стипендирамо 13 ђака са Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Из "Баштионика" су навели да су заједно са другим добротворним организацијама куповали земљу, пољопривредне машине и прикључке, пластенике, стоку, намјештај, машине и алат, те градили и опремали куће, уводили водовод и на тај начин, како су истакли, помогли колико су могли.

Укупна вриједност досадашњих донација Задужбине је 137.166 КМ.

Из "Баштионика" оцјењују да Срби који су остали да живе на Косову и Метохији, упркос свим недаћама и прогонима, а нарочито на југу, у гету и трајној изолацији, заслужују много више.

"Заједно, уз вашу помоћ, можемо их много снажније подржати у њиховој храброј одлуци да остану на својим огњиштима, опстану у непрестаној борби и сачувају Косово и Метохију за све нас", навели су из "Баштионика".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана