Покренут низ поступака за повратак узурпиране српске имовине у ФБиХ

Срна
Покренут низ поступака за повратак узурпиране српске имовине у ФБиХ

БЕОГРАД - У Београду је покренут низ поступака за повратак узурпиране српске имовине у Федерацији БиХ, до сада се за помоћ обратило 410 Срба, а у једном случају је и враћена, рекла је правник Драгана Спречаковић и истакла да власници треба да буду упорни у борби за своје.

Спречаковићева је навела да је све то учињено захваљујући упорности власника и координацији са Канцеларијом за бесплатну правну помоћ Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, као и да је имовина враћена једној српској породици у катастарској општини Врапчићи на подручју Мостара.

- Поднијели смо захјтев, исправку грешке у грунтовници и успјели смо на крају да се та имовина врати у посјед правих власника, односно породице која је поднијела захтјев. У питању је било веће земљиште, на атрактивној локацији. Важно је да људи знају да имају прилику и када се све чини изгубљено - рекла је Спречаковићева за Срну.

Она је истакла да се београдској канцеларији до сада обратило 410 Срба који имају имовину на простору ФБиХ и да већина нема завршене оставинске расправе, што компликује цијели процес повратка одузете имовине.

Спречаковићева је нагласила да многи заинтересовани иду линијом мањег отпора због финансија и немогућности да оду у мјесто рођења.

Ситуација се компликује и, уколико неки од преминулих насљедника није имао крвног сродника, а оставина није извршена, матични уреди у Србији, конкретно у Београду не издају изводе из матичних књига умрлих, што је неопходно да се покрене оставински процес у ФБиХ.

Спречаковићева је упозорила да је пракса показала да до узурпације српске имовине долази чак и када је стање такво да се катастарски имовина води на њима.

- Имали смо случај Српкиње из Гламоча, имовина се води на њој, али је узурпирана од њених комшија који су ту земљу већ и оградили. Ми смо ту покушали реаговати. Поднели смо кривичну пријаву и то се решава - каже Спречаковићева.

Она је напоменула да Одбор има канцеларије у Србији и Републици Српској и да је важно да се људи не деморалишу већ да се заједно изборе да оно што је српско и остане српско.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана