Поједини трговци и нафташи не поштују мјере: Кршење одредби о маржама однијело 510.000 КМ

Данијела Бајић
Поједини трговци и нафташи не поштују мјере: Кршење одредби о маржама однијело 510.000 КМ

БАЊАЛУКА - Ни честе контроле инспекције нису спријечиле овдашње трговце да незаконито подижу цијене основних животних намирница и горива, што потврђују подаци Инспектората Републике Српске који је за седам и по мјесеци ове године исписао казне тешке 510.000 марака.

Брашно, уље, хљеб, млијеко, али и гориво само су неки од производа које грађани свакодневно купују, а чија цијена у појединим трговинама и пумпама расте упркос ограничењу.

Тржишна инспекција редовно контролише формирање цијена основних животних намирница, за које је Уредбом о ограничавању маржи у промету робе ограничен максимални износ марже који се може обрачунати на набавну цијену.

- У овој години у трговачким центрима и маркетима извршена је 171 контрола формирања цијена основних животних намирница, од чега је у 23 случаја утврђено одступање, због чега су изречене казне у укупном износу од 345.000 КМ - казали су у Инспекторату.

Додали су да је у свакој контроли гдје је утврђено прекорачење марже наложена корекција цијене.

- У случајевима гдје су та одступања износила неколико фенинга, та корекција потрошачима није уочљива у њиховом буџету, док су за инспекцију и та мала прекорачења прекршај - рекли су у Инспекторату подсјетивши да се ограничење марже односи само на основне животне намирнице које су прецизно дефинисане уредбом, те да се за све остале производе цијене формирају у складу са понудом и потражњом на тржишту.

Када је ријеч о контроли формирања цијена нафтних деривата, од почетка године закључно са 15. августом одступања су, кажу у Инспекторату, уочена у 11 случајева, гдје се трговци нису придржавали прописаних маржи.

- По том основу изречене су казне у укупном износу од 165.000 КМ - казали су у Инспекторату.

Представници потрошача тврде да трговци нимало не поштују своје купце јер из дана у дан формирају више цијене од дозвољених зато што су, кажу, свјесни да Српска има мало инспектора и да народ мора нешто јести, због чега неријетко прибјегавају кршењу прописа.

Извршна директорица Удружења грађана “Дон” из Приједора Муриса Марић истакла је да је немогуће пратити раст цијена основних намирница.

- Трговци и након контрола и свих утврђених неправилности настављају по старом. Радије ће платити казну него формирати цијене како треба јер, у суштини, новац за те намјене узимају од потрошача, због чега је једино рјешење забрана рада - рекла је Марићева.

Предсједница Удружења за заштиту потрошача “Топер” из Добоја Снежана Шешлија сматра да би становници требало да се удруже и бојкотују куповину у трговинама гдје се не придржавају прописа. 

- Очи ми највише боде цијена хљеба, кифли и пецива која у трговинама и пекарама расте на дневној бази, док је брашно све јефтиније. Гдје је ту логика - пита се Шешлија.

Рачуни

Према подацима Инспектората РС, инспектори су у продајним објектима од почетка године констатовали и друге врсте неправилност, које су се односиле на издавање рачуна, вођење пословних књига и евиденција, те су по том основу издата 154 прекршајна налога у износу од 94.100 КМ.

- У истом периоду бензинским пумпама су због других врста неправилности изречене казне у износу од 26.400 КМ - истакли су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана