Појачане инспекцијске контроле на фармама и у клаоницама дале резултате

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Према најновијим подацима Републичког завода за статистику током маја ове године, у поређењу са претходним мјесецом, забиљежено је повећање броја закланих свиња за чак 43,3 одсто, а фармери и клаоничари тврде да је то резултат појачаних инспекцијских контрола, које су услиједиле због појаве афричке куге, што је довело до тога да и они који су радили на црно, у страху од казне улазе у легалне токове.

Статистичари су израчунали и да је у мају у односу на април забиљежено повећање нето тежине закланих свиња за 47,8 процената.

- Број закланих свиња у односу на мај прошле године већи је за 1,8 одсто - стоји у извјештају Завода.

С друге стране фармери тврде да је потражња за свињама иста, ако не и слабија. 

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић рекао је за “Глас Српске” да потражња за свињама ништа није већа у односу на претходне мјесеце, као ни године, када је доста клаоничара у Српској животиње клало на црно.

- Уз повећану контролу и страх од ризика много више клаоничара се придржава прописа. На увођење реда у ову област такође су утицале и повећане контроле свадбених салона, ресторана и других угоститеља, који више не смију служити месо без декларације - казао је Маљчић.

Додао је да фармери нису осјетили да је у мају продато и једно прасе више него у априлу. 

Штавише мај је, кажу, био најскупљи мјесец што се тиче свиња, поготово мање килаже у посљедњих десет година.

- Потражња је нагло пала у другој половини маја, док је интересовање за прасићима поново кренуло крајем јуна - рекао је Маљчић.

Потражња за товним свињама је, према његовим ријечима, тренутно доста мала, иако је цијена повољна. 

- Килограм живе ваге товне свиње кошта око четири марке, док је за прасе потребно издвојити 5,5 марака. Морам признати да је цијена јако ниска - рекао је Маљчић, подсјетивши да је пред новогодишње и божићне празнике, односно у јануару ове године, цијена по килограму живе ваге прасади у Српској достизала и до 17 марака.
Предсједник Удружења узгајивача свиња регије Градишка, Србац, Лакташи и Прњавор Драгиша Цвјетковић казао је да је појачани инспекцијски надзор знатно смањио нелегалну трговину свиња. 

- Дисциплина на фармама и у клаоницама је далеко појачана. Сада се углавном зна ко шта ради, што је за сваку похвалу - истакао је Цвјетковић и додао да је потражња отприлике иста као и претходних мјесеци. 

Власник фирме “Макеа” из Градишке, у чијем склопу се налази и клаоница Драган Станић казао је да нема дана, а да их не посјети надлежна инспекција, како би се увјерила да се сви послови одвијају по прописима. 

- Посла имамо идентично као прошле године. На нивоу мјесеца број закланих свиња варира у десетак комада. Нема великих промјена што се тиче потражње - рекао је Станић и додао да се труде да све раде по прописима, како због себе, тако и ради својих муштерија.

ПИЛЕТИНА И ГОВЕДИНА

Подаци Републичког завода за статистику показали су да је током маја ове године, у поређењу са истим мјесецом лани, смањен број закланих говеда за 0,6 одсто, живине за шест одсто и оваца за 7,6 одсто. 

Статистичари су израчунали да је у поређењу са претходним мјесецом, током маја ове године, смањен број закланих оваца за 2,5 одсто, живине за 14,1 одсто и говеда за 18,5 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана