Подстрек за лавину измјена у тромој бирократији

Анита Јанковић Речевић
Подстрек за лавину измјена у тромој бирократији

БАЊАЛУКА - Грађани који продају куће, станове и друге непокретности у Републици Српској не морају више нотарима носити увјерење о плаћеном порезу на некретнине, а стручњаци очекују да ће ова новина, осим што ће поједноставити и убрзати процедуре, бити подстрек за додатне измјене у тромој администрацији.

Апликација "Електронски приступ нотара базама података" омогућиће свим нотарима у Српској директан приступ систему за извјештавање Пореске управе РС, који се односи на стање пореских обавеза за непокретност, као и у извјештај о сувласницима, захваљујући споразуму Нотарске коморе РС и ПУРС-а који данас ступа на снагу.

Предсједник Нотарске коморе РС Борислав Радић каже да је циљ апликације да се грађанима и правним лицима олакша пословање, јер неће морати одлазити у Пореску управу по увјерење о стању пореских обавеза, као што је то до сада била пракса будући да је законска обавеза сваког пореског обвезника, који у току године изврши пренос власништва над непокретностима на другог обвезника, да измири све доспјеле пореске обавезе за ту непокретност до дана преноса власништва.

- Нотар ће убудуће приликом сачињавања исправе директно извршити електронски увид у евиденције Пореске управе и приложити увјерење уз исправу. Уколико странка, односно порески обвезник није пријавио непокретност која је предмет нотарске обраде надлежној Пореској управи, неће моћи добити увјерење те ће бити упућен у Пореску управу да изврши пријаву непокретности по прописаној процедури - појаснио је Радић и позвао грађане који то до сада нису учинили, да пријаве своје непокретности у Пореској управи и изврше усклађивање са уписаним правима у Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, како би могли користити нове погодности.

И предсједник Удружења посредника у промету некретнина РС Драган Милановић каже за "Глас" да ће ова новина и те како олакшати продавцима јер им у најмању руку штеди вријеме.

- Људи су до сада морали два пута ићи у Пореску управу. Први пут да поднесу захтјев па чекају три-четири дана да документ буде готов. Морали су лично да подигну увјерење што зна бити отежавајуће јер нису сви овдје, има људи који су у иностранству - рекао је Милановић који је и власник бањалучке агенције за некретнине "Ремакс".

Он сматра да још има доста административних процедура које би Српска требало да убрза, изразивши наду да ће се ићи у том правцу и да је ова прва фаза преломни тренутак до тог циља.

- Србија је отишла корак даље. Њихов Геодетски завод је дао статус повлаштеног корисника нотарима, адвокатима и агенцијама захваљујући којем имају приступ бази земљишних књига и могу издавати посједовне листове, копију катастарског плана, ЗК документ и слично. И они наплаћују исто као на шалтеру катастра само што је клијенту лакше доћи у било коју агенцију, они све припреме па нема чекања у редовима и беспотребног ходања. То и нама треба - нагласио је Милановић.

Повезаност са МУП-ом

Борислав Радић је најавио да ће Нотарска комора радити на испуњавању техничких предуслова за повезивање са евиденцијама Министарства унутрашњих послова те потписивању споразума са Министарством управе и локалне самоуправе Српске, како би се повезали са Централном базом матичних књига рођених, умрлих и вјенчаних  држављана.

- Тиме ће процедуре обављања послова код нотара бити још ефикасније. Радиће се и на олакшавању поступка за пословне субјекте омогућавањем електронског приступа нотара регистрима пословних субјеката - навео је Радић и додао да се на овај начин нотари у Српској приближавају земљама из окружења и ЕУ када је ријеч о електронизацији нотарске службе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана