Подстицаји за директна улагања за 238 привредних друштава

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је завршено потписивање уговора о додјели подстицаја за директна улагања по основу јавног позива Министарства привреде и предузетништва Републике Српске за подршку прерађивачкој индустрији у овој години за шта је предвиђено 13,5 милиона КМ.

На јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања у овој години пријавило се 312 привредних субјеката, од чега је 238 испунило услове, док 74 нису.

"У првој групи уговори су потписани са корисницима подстицаја који су у моменту пријаве на јавни позив имали пројекат у току реализације и чији је проценат износио 70 одсто и више. Ови субјекти су доставили бланко потписану мјеницу и мјеничну изјаву, те ће им у току седмице бити исплаћена средства за подстицаје", речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Српске.

Наглашава се да су у другој групи уговори потписани са корисницима подстицаја који су у моменту пријаве имали нови или пројекат током реализације чији је степен пројектних активности, односно плаћања, мањи од 70 одсто.

Ови субјекти су обавезни да у року од 15 радних дана од дана потписивања уговора, с циљем обезбјеђивања преузетих обавеза, Министарству привреде и предузетништва доставе банкарску гаранцију на износ одобреног подстицаја, након чега ће им бити исплаћена средства.

Руководилац финансија у предузећу "ВИС" из Бањалуке Маја Пејаковић рекла је да ово предузеће, којем су добрени подстицаји тренутно има 63 радника, да је као породично предузеће основано 1993. године, а садашњом дјелатношћу почело је да се бави још 1989. као мала занатска радионица.

"Основна дјелатност предузећа је производња алата, то јест калупа за бризгање пластике и алата за деформацију лима, како за сопствене, тако и за потребе домаћих и иностраних купаца. Производимо и машинске позиције за аутоматизацију /роботизацију/ процеса у аутомобилској, графичкој, текстилној индустрији, индустрији намјештаја и слично", навела је Пејаковићева.

Пејаковићева је додала да се више од 70 одсто производње у машинској обради извози на европско тржиште.

Директор бањалучког "Милпопа" Дарко Поповић рекао је да привредно друштво у овом облику постоји од 2018. године и да тренутно запошљава шест радника.

"Укупна вриједност инвестиције била је око 130.000 КМ без ПДВ-а, а подстицај Министарства привреде и предузетништва износи 39.242 КМ. Ријеч је о `ЦНЦ` машини са пратећом вентилацијом, компресором, сетом рачунара и софтвером. Опрема је већ неколико мјесеци у функцији захваљујући којој је обим посла већ повећан за 100 одсто, те смо запослили додатну радну снагу", навео је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана