Подстицаји за 118 привредних субјеката, прва четири потписала уговоре

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - У Бањалуци су данас потписана прва четири од укупно 118 уговора о додјели подстицаја за мала и средња предузећа у 2022. години, за шта је предвиђено око два милиона КМ.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да је циљ подстицаја помоћ привредницима да послије пандемије вируса корона превазиђу проблеме у вези са радном снагом, набавком нових технологија и да унаприједе дјелатност.

Митровић је послије потписивања уговора навео да ће ресорно министарство и Влада наставити да подржавају привреднике, којима ће помоћ много значити иако, како каже, није велика.

Он је додао да ће се радити на томе да ова средства буду што већа, као и да се сагледају свим проблеми са којима се сусрећу привредници, напоменувши да ту нису само подстицаји помо већ и доста других ствари да би им се олакшао, прије свега, наступ на иностраним тржиштима, али и подмирење домаћег тржишта.

"Желимо да то буде партнерски однос Владе, Удружења подлодаваца и привредника што гарантује успјех", рекао је Митровић новинарима у Бањалуци.

Директор Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић захвалио је ресорном министарству и Влади Српске што воде рачуна о привреди у тешким временима.

Аћић сматра да су подстицаји од великог значаја за послодавце, како у смислу технолошког развоја, тако и одрживог пословања у наредном периоду.

"Ова средства искористићемо да промовишемо енергетску ефикасност и да учинимо да послодавци што боље користе енергију коју имају у свакодневном пословању, тако и ону коју могу самостално произвести", рекао је Аћић.

Давор Шувак из фирме "Метал Шувак" из Козарске Дубице рекао је да су новац добили за пројекат електронске трансформације неопходне за извоз, у који иде 70 одсто производа.

"Износ од 20.000 КМ искористићемо за набавку електронске опреме и програма који ће то све да води", рекао је Шувак.

Право на подстицај остварили су привредни субјекти по основу завршеног пројекта за организовање сајма и техничке иновације, новог пројекта за организовање сајма, односно конференције, организовање заједничког учешћа на сајму, дигиталну трансформацију и очување старих и умјетничких заната и домаће радиности.

Подстицајима се суфинансира 50 одсто од вриједности оправданих улагања за реализоване пројекте и 80 одсто од вриједности оправданих улагања за нове пројекте.

Комисије су утврдиле да је укупно запримљено 267 пријава на јавни позив.

Након провјере формалних и материјалних услова утврђено је да је 186 субјеката доставило пријаве које су благовремене, потпуне, допуштене и испуњавају услове, те приступила утврђивању испуњености услова за подстицај.

У складу са расположивим средствима у буџету је подржано 118 субјеката, у укупном износу од 1.936.696 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана