Подстицаји већи, али уз строже контроле

 Анита Јанковић Речевић
Подстицаји већи, али уз строже контроле

БАЊАЛУКА - Српска мора произвести максималну количину хране са својих парцела и обрадивих површина у идућој години уз примјену савремених агротехничких мјера и подстицаја.

Закључак је то јучерашњег састанка министара пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саве Минића и представника републичких удружења пољопривредних произвођача на којем су настојали договорити расподјелу 180 милиона КМ, колико ће износити аграрни буџет у идућој години.

Након што је саслушао жеље, потребе и приједлоге пољопривредника о расподјели средстава за развој и подстицај пољопривреде у наредној години, Минић је рекао да ће смањити доње лимите како би било обухваћено што више корисника, те да има подршку свих произвођача. 

- Очекујемо да ћемо кроз то повећати број корисника подстицајних средстава из буџета Владе за око 5.000. То је активан одговор на све што се дешава на тржишту - рекао је Минић јуче у Бањалуци након састанка. 

Он је навео да се озбиљно размишља да се не направи застој у интензивном развоју пољопривредне производње када је ријеч о капиталним улагањима.

- Затражио сам од свих пољопривредника да не буде злоупотреба подстицаја. У том смислу обећавам три пута већу контролу него што је то било до сада како би нам ова средства, која су сигурно довољна, омогућила да одговоримо свим ударима тржишта. Њихова ефективност ће бити много већа ако будемо имали ригорозну контролу. Тешко вријеме захтијева велику озбиљност, мјере и контролу - рекао је Минић.

Он је оцијенио да ће ресорно министарство пољопривредницима бити партнер и у смислу организованог откупа производа за индустријску прераду, односно да добију сигурност у производњи.

Изразио је наду да неће бити прекомјерног увоза из Европе, већ да ће бити кориштени домаћи производи.

Предсједник Удружења узгајивача товне јунади РС Горан Митровић рекао је да се почињу рјешавати кључни проблеми пољопривредника који би, по свему судећи, требало да постану конкурентни онима из Европе.

- Главни проблем до сада била је високосубвенционисана увозна храна из Европе. Нисмо успјели да у међувремену дигнемо царине и слично, међутим захваљујући повећању аграрног буџета моћи ћемо да будемо конкурентни - рекао је Митровић и додао да Српска нема вишкова хране.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић очекује да ће аграрни буџет бити праведно расподијељен.

- Састанак је био изузетно добар и дајемо пуну подршку министру јер је изнио оно што смо очекивали - рекао је Дојчиновић и додао да је воћарство у Српској у тешкој ситуацији и да се многи воћњаци гасе.

С циљем смањења увозне зависности и обезбјеђења прехрамбене сигурности становништва Драган Шепа из Привредне коморе Српске сматра да треба подстицати примарне пољопривредне произвођаче и стратешке производе.

 - Треба боље увезати примарне произвођаче са домаћом прехрамбеном индустријом - закључио је Шепа.

Директор Пољопривредног добра “Семберија” из Бијељине Бранимир Андрић навео је да би требало знатно унаприједити пољопривредну производњу у Српској јер би то утицало на смањење одласка људи.

Закон

Драган Шепа је рекао да треба иницирати да се усвоји закон о подстицајима. Са њим је сагласан и Бранимир Андрић који је рекао да имају обећање ресорног министра да ће предложити законско рјешење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана