Подржани приједлог Статута града Прњавора и повећање цијена комуналних услуга

Srna
Foto: Agencije

ПРЊАВОР- Прњаворска Скупштина усвојила је данас Статут града, а подржано је и повећање цијена комуналних услуга предузећа "Парк" и "Водовод".

Предсједник Скупштине Града Жељко Симић рекао је да Статут, као највиши нормативни акт, омогућава да се у наредних 60 дана, као прелазном периоду, донесу одговарајући акти за несметано функционисање Градске управе. 

Градоначелник Дарко Томаш рекао је за поскупљење комуналних услуга да је од посљедњег повећања цијена ових услуга прошло 17 година, иако је у међувремену било таквих захтјева два предузећа. 

"То је тренутна потреба како би ова предузећа могла наставити нормално радити, односно функционисати на тржишним принципима. Свим категоријама становништва које су у стању социјалне потребе локална заједница ће помоћи кроз субвенције", рекао је Томаш. 

Он је подсјетио да је усвојен закључак према којем комунална предузећа повећање прихода која ће по основу раста цијена услуга остварити не могу потрошити на текуће трошкове, за додатна запошљавања или повећање плата већ за функционалан рад предузећа у смислу санације имовине или опреме. 

Директор предузећа "Водовод" Прњавор Љубиша Сибинчић појаснио је да ће се повећање цијена почети примјењивати од наредног мјесеца и да ће према анализама то увећање за четворочлану породицу износити око 6,50 до 7,00 КМ. 

"За физичка лица цијена кубика воде који је био 1,15 КМ биће повећана на 1,52 КМ са ПДВ-ом, а цијена за одвод отпадних вода са 0,40 КМ без ПДВ-а на 0,50 КМ без ПДВ-а. За правна лица цијена воде ће се повећати са 1,50 КМ на 1,70 КМ без ПДВ-а, а одводња отпадних вода са 0,80 КМ на 0,90 КМ", појаснио је Сибинчић. 

Комуналном предузећу "Парк" на основу иницијативе покренуте на Привредном савјету остављен је рок од 90 дана да се начин обрачуна цијена усклади са количином смећа и врстом отпада који се одвози, а не по површини објекта. 

Директор Комуналног предузећа "Парк" Прњавор Драгана Њежић рекао је да је предвиђено повећање у просјеку од око 35 одсто у односу на садашње цијене њихових услуга. 

Међу одлукама које су усвојене на сједници су и одређене повластице за избјегла и расељена лица, али и потврђивање одлука о продаји земљишта у Пословној зони Вијака као предуслову нових инвестиција и отварања радних мјеста. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана