"Подруми Вукоје 1982": Тешка година, али изузетан род

В.З.
Foto: ГС

ТРЕБИЊЕ - На локалитету Ушће код Требиња, гдје се налазе чувени Царски виногради, "Подруми Вукоје 1982" су обиљежили овогодишњу, 129. по реду бербу, која је и ове године била врло успјешна.

Према ријечима Радована Вукоја, директора ове винарије, и поред веома специфичне и тешке виноградарске године, берба 2023. је врло успјешна и показује шта су добри локалитети и добри виноградари.

- Код правих виноградара је и ове године добро грожђе, а са доброг локалитета и ове године је добар плод, тако да и ова година одваја добре и лоше виноградаре и показује шта се дешава у оним годинама када треба много више рада у винограду, када није довољно само добро вријеме, које се може добрим дијелом надомјестити великим и напорним радом - каже Радован Вукоје.

За разлику од већине херцеговачких виногорја, у Царским виноградима грожђе није труло, није било пепелнице, а све то је, како каже Вукоје, плод овог поднебља, али је требало одрадити и много ручних операција, од самог почетка вегетације. 

- Оно што смо на почетку радили је константно отварање у зони грожђа, скидање лишћа, али је касније, у вријеме цвјетања, било још доста операција, јако пуно пљевидбе, код неких сорти и четири пута, а седам дана је био максимални рок послије кога бисмо улазили у виноград са заштитом, тако да су све то ствари које је требало учинити да се добије максималан квалитет - тврди он.

 

Напомињући да није само вријеме проведено у винограду било пресудно за овај квалитет, Вукоје додаје да је добар и очуван плод у Царским виноградима уједно и показатељ доброг поднебља.

- Царски виноград у Ушћу јесте нешто што је историја исклесала у 130 година дугој традицији па је камен преточен у чашу опет дао велике резултате у самом грожђу, а сигурно ће касније то дати и у винима - додаје он. 

Будући да се у "Подрумима Вукоје" раде вина од искључиво пробраних плодова бербе, од најбољих гроздова, нема сумње да ће и ова берба, која још није завршена, дати добра вина, јер је оптималан и сладор грожђа, али је оно имало и јако добру киселину.

Будући да управо ово тло на локалитету Ушће даје специфичан минерални карактер Вукојевим винима, односно, чувеној жилавки, у овој винарској породици не сумњају да ће све те компоненте дати специфичан квалитет овој "божанској капљици", препознатој по квалитету и на свјетским тржиштима.

Маслињаци

Иако су временски услови били веома специфични, маслињаци на локалитету Засад поље су такође добро родили и очекује се успјешна берба. 

- Маслина за сада има добар род и очекујемо бербу кроз мјесец дана, надајући се једнако добром квалитету екстра дјевичанског маслиновог уља из наших маслињака - каже Радован Вукоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана