“Подруми Вукоје 1982”: Сунчани Свети Трифун доноси добру годину

ГС
“Подруми Вукоје 1982”: Сунчани Свети Трифун доноси добру годину

ТРЕБИЊЕ - У Царским виноградима у Ушћу надомак Требиња “Подруми Вукоје 1982” су обиљежили заштитника виноградара и винара Светога Трифуна, дан када започиње и резидба првих чокота винове лозе.

- Данашње лијепо вријеме је нешто што ће обиљежити и ову годину, јер постоји вјеровање да сунчани Свети Трифун доноси сушну и добру годину. Нама сушна година одговара зато што имамо добар квалитет грожђа, али имамо и наводњавање, па лоза неће да пати, лист ће имати добру фотосинтезу, али ће и род бити добар и квалитетан, као што је била и прошла година, када смо имали 120 дана без падавина, са 10 процената мање грожђа, али са квалитетом који ће се потврдити на свјетским винским сајмовима - казао је директор ове винарије Радован Вукоје.

Напомињући да је управо на Царским виноградима креирано „Царско вино“ из 2018. године, вино које је ушло међу стотину најбољих вина свијета, он каже да је то потврда значаја рада у виноградима, потврда колико је битно узгојити добро грожђе, а онда то све заокружити у подруму.

Концепт “Подрума Вукоје” је да цјелокупан процес раде они сами - од производње сировине до најбољих вина са Царских винограда и Засад поља.

-Једна од кључних операција, у различитим фено фазама, од почетка вегетације до финалног производа је управо резидба, а ми овдје примјењујемо мјешовиту резидбу, у којој остављамо један лук и три кондира, добијајући на тај начин што више малих гроздова који ће да дају што екстрактније и што пуније вино, не тежећи да добијамо на тежини грозда, већ на његовом квалитету - додаје Вукоје.

Појашњава да су гроздови са овог винограда ограничени максимално по килограм и по,  да ће добар дио тог квалитета узроковати управо резидба, а како би наредне фено фазе биле успјешније, и врло је битна у формирању бобице и каснијем дозријевању.

Вукоје је подсјетио да су Царски виногради специфичан локалитет на двије ријеке, Сушици и Требишњици, али је специфична и сама микроклима, чак и вода, која је хладна и у доброј мјери обара температуру, што даје велику амплитуду у ноћи и по дану, а то чува сву љепоту примарне ароме која долази из овдашње висококвалитетне жилавке, посађене управо овдје први пут 1894. године.

Царске винограде и резидбу је благосиљао отац Велимир Ковач, истичући да је „Господ тај који све благосиља, па и Светога Трифуна, заштитника винара и виноградара, али и саме винограде, оставивши нам заповијести да приносимо хљеб и вино као првине нашега приноса и онога од чега зависи наш живот, наша храна и пиће“.

-Нека би Господ благословио и све виноградаре, све њихове винограде и њихов труд, да се труде да и они буду сарадници божји, јер, како знамо, ништа не бива без вјере, труда, без спремности на мучеништво Светога мученика Трифуна који не би био прослављен од Бога, а нећемо ни ми без нашега учешћа и труда - казао је отац Велимир, помоливши се да Господ да снаге и Вукојама, али и другим виноградарима да успјешно одраде ову годину и имају добар род.

Радован Вукоје је са задовољством истакао да је при крају и нови Закон о вину на који винари годинама чекају.

-Имали смо доста састанака и у корони и послије короне, тако да је све припремљено, а надам се само да ће га верификовати Парламентарна скупштина, па ћемо га и ми, као и земље региона, ускоро имати, а до тада ћемо се служити старим законом који је донесен још у вријеме СФРЈ - казао је Радован Вукоје.

Он је напоменуо да ће Херцеговина новим законом добити и добре предуслове за подстицајну политику која долази и од Европске уније, али до тада треба још доста послова урадити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана