Подручје долине ријеке Таре проглашено заштићеним

Срна
Подручје долине ријеке Таре проглашено заштићеним

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске прогласила је данас заштићеним подручје долине ријеке Таре као заштићени пејзаж - Парк природе "Тара".

Парк природе "Тара" простире се на подручју општине Фоча, у укупној површини од 14.453,38 хектара, а његове основне вриједности чине клисурасто-кањонска долина ријеке Таре са бројним брзацима, слаповима и буковима, живописни пејзажи, разноврсни екосистеми и станишта, те реликтне и ендемичне биљне заједнице, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Проглашавањем Парка природе "Тара" повећава се површина под заштитом на 67.986 хектара, што представља 2,75 одсто територије Републике Српске, а укупан број заштићених подручја сада је 32.

Према донесеној Одлуци којом се заштићеним проглашава подручје клисурасто-кањонске долине ријеке Таре као заштићени пејзаж - Парк природе "Тара", на цјелокупној површини Парка установљавају се режими заштите другог и трећег степена. Управљање Парком повјерава се Јавном предузећу шумарства "Шуме Републике Српске", Шумском газдинству "Маглић" у Фочи.

Влада Републике Српске усвојила је и Информацију о површинама пољопривредног земљишта загађених минско-експлозивним средствима и задужила Министарство финансија и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да обезбиједе 420.000 КМ намијењених за финансијску подршку процесу деминирања у Републици Српској.

Финансијска средства реализоваће се на основу Меморандума о сарадњи Републичке управе цивилне заштите и Међународног фонда за деминирање и помоћ жртвама мина.

Републичка управа цивилне заштите задужена је да на годишњем плану доставља информацију о статусу и степену реализације ових активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана