Подршку у борби за потомство добило 287 парова

Милијана Латиновић
Подршку у борби за потомство добило 287 парова

БАЊАЛУКА - Битку са стерилитетом бију бројни парови у Републици Српској што потврђује и податак да је за првих шест мјесеци одобрено 287 захтјева за финансирање поступка вантјелесне оплодње која је многима једина нада за потомство.

Према подацима Фонда здравственог осигурања (ФЗО) РС који финансира три покушаја вантјелесне оплодње, од укупног броја захтјева у овој години, 169 односило се на први, 82 на други, а 36 на трећи покушај. Трошак Фонда за шест мјесеци за вантјелесну оплодњу износио је око 1,3 милиона марака.

- Почевши од 2007. године, до сада, поступком вантјелесне оплодње у Српској рођено је више од 1.400 беба - навели су у Фонду, подсјетивши да су лани одобрили 615, а годину раније 630 захтјева за вантјелесну оплодњу. 

Подсјећају да је за пружање ове услуге осигураницима Фонда уговор закључен са приватном здравственом установом “Медицо'с” из Бањалуке, те да једна процедура кошта 5.500 марака и подразумијева дијагностику, терапију и сам поступак.

У ФЗО кажу да је остваривање овог права дефинисано Правилником о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту, те да се у складу с тим у цјелости финансирају три поступка вантјелесне оплодње женама до 40 година старости, а женама од 41. до навршене 42. године Фонд финансира 50 одсто трошкова.

- Женама које су старије од 42 године, уколико роде дијете поступком вантјелесне оплодње, у цјелости рефундирамо трошкове и по томе смо међу ријеткима - појаснили су у ФЗО. 

Додају да је услов за остваривање овог права да је пар у браку или ванбрачној заједници најмање двије године, те да постоји препорука гинеколога из референтне здравствене установе за процедуру.

У случају да се поступак не може обавити у РС, уз мишљење здравствене установе са којом Фонд има уговор, осигураници могу да остваре право на рефундацију трошкова вантјелесне оплодње коју су урадили у некој од установа у иностранству.

Борбу за потомство на овај начин искусила је и предсједница требињског Удружења “Бебе” Снежана Мисита, која је захваљујући поступку вантјелесне оплодње добила двоје дјеце.

- За сваку похвалу је све што ФЗО чини да би паровима олакшао ову борбу, али и оно што чине многе локалне заједнице јер и оне финансирају четврти покушај. Наше удружење броји 147 дјеце рођених поступком вантјелесне оплодње и та наша велика породица стално расте - поносно истиче Мисита за “Глас Српске”. Додаје да ускоро очекују још четири пара близанаца, те да сваким новим рођењем увећавају радост и љубав коју међусобно дијеле.

Чување ембриона

У ФЗО подсјећају да од 2017. године финансирају и чување ембриона на двије године. Захваљујући увођењу ове процедуре, парови не морају изнова пролазити комплетан процес вантјелесне оплодње.

- У прошлој години за чување и замрзавање ембриона за 209 брачних парова потрошено је 104.500 КМ, а годину раније финансирали смо  чување и замрзавање ембриона за 133 брачна пара у износу од 66.500 КМ - навели су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана