”Подрашки сир” гастрономски бренд Мркоњић Града

Срна
Foto: Срна

МРКОЊИЋ ГРАД - Мркоњић Град све више постаје препознатљив по гастрономском бренду "Подрашки сир", који се производи у Подрашници, селу ријетке љепоте и геостратешког положаја смјештеном на 800 метара надморске висине.

Прва мини-сирара у овој општини отворена је у Подрашници прошле године и производи осам врста сирева - пуномасни кришка сир, пуномасни млади сир, пуномасни тврди сир, пуномасни тврди сир са паприком, ориганом, босиљком, бијелим луком и рузмарином.

Технолог и менаџер у сирани Свјетлана Лекић рекла је Срни рекла је да је пуномасни кришка сир благо-сланог окуса, коцкастог облика, тежине око 350 грама.

"Пуномасни тврди сир има пикантан укус, кору, округлог је облика. Пакован је у виду цијелине, половине и четвртине. Иновација су пуномасни тврди сиреви са окусима црвене љуте паприке, босиљка, оригана, бијелог лука и рузмарина", испричала је Лекићева.

Она је навела да дневно произведу 20 килограма сира, а највише се продају пуномасни кришка и трвди сир.

Познати гастрономски бренд "Подрашки сир" пласира се на тржишта општине Мркоњић Града и града Бањалука, а своју општину представља на сајмовима и манифестацијама како у Републици Српској, тако и у региону.

 

Лекићева је рекла да је капацитет сиране 200 литара дневно, а однендавно се врши и откуп млијека за потребе производње сира. За сада, каже, имају два радника у производњи и задовољни су продајом, а план је да у будућем периоду прошире своје кпацитете.

"Село Подрашница је ријетке љепоте и значајног геостратешког положаја, које се налази на надморској висини од око 800 метара", рекла је Лекићева.

Она је оцијенила да мини-сирана чува и развија село, омогућава незапосленим женама да остваре приходе за домаћинство и даје шансу за опстанак произвођачима са мањим количинама млијека.

У мини-сирану је уложено 141.000КМ, од чега је општина обезбиједила 76.533 КМ, Инвестиционо-развојна банка Републике Српске 45.767 КМ и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске 18.657 КМ кроз ИФАД пројекат.

Лекићева је навела да је недалеко познато и излетиште Зеленковац, да у Подрашници дјелује и Удружење жена "Наша жена" које својом неуморношћу оплемењује средину.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана