Подићи свијест о значају вакцинације против ХПВ вируса

Срна
Подићи свијест о значају вакцинације против ХПВ вируса

БАЊАЛУКА - Годишње у Републици Српској око 200 жена оболи од карцинома грлића материце и неопходно је на што виши ниво подићи свијест о значају вакцинације против хуманог папилома вируса /ХПВ/, како би била обезбијеђена потпуна или готово потпуна елиминација ове болести, поручено је данас у Бањалуци на конференцији о значају вакцинацији против овог вируса.

Конференцију, на којој су учествовали представници домова здравља у Српској, организовали су Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Канцеларије Популационог фонда Уједињених нација /УНФПА/ у БиХ.

Ресорни министар Ален Шеранић рекао је да је циљ конференције да се информације о активностима на увођењу ове вакцине у здравствени систем Републике Српске пренесу представницима домова здравља.

"Ове здравствене установе су предвиђене за спровођење вакцинације за дјецу од 11 до 14 година, за које је вакцина бесплатна, а за остале, то јесте старије категорије, вакцина ће бити доступна у Институту за јавно здравство Српске, уз одређену надокнаду", изјавио је Шеранић новинарима прије почетка конференције.

Шеранић је навео да је наредни корак увођење бољег и квалитетнијег скрининга карцинома грлића материце, како би се употпуниле превентивне активности када је ријеч о овом карциному.

Представник Канцеларије УНФПА у БиХ Џон Кенеди Мосоти рекао је да је неприхватљиво да у 2023. години у БиХ три жене годишње умру од рака грлића материце, који може да се спријечи.

"Знамо који су узроци, шта је све потребно како бисмо га спријечили, те је неопходно да предузмемо све потребне акције како бисмо то и урадили", рекао је Мосоти.

Мосоти је изразио задовољство јер има прилику да са Владом Републике Српске и ресорним министром сарађује на програму превенције грлића материце, као и на спречавању ове болести увођењем вакцинације, како би била обезбијеђена потпуна или готово потпуна елиминација ове болести.

Он је истакао да је веома битно указати на то шта је потребно учинити да се спријечи појава рака грлића материце, као и подизати свијест јавности о значају вакцинације и доступности вакцине.

Епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић рекла је да је вакцинација најбоља мјера да се спријечи инфекција ХПВ вируса.

Аћимовићева је навела да се сваке године у Републици Српској дијагностикује око 200 случајева карцинома грлића материце, а око 50 жена годишње умре од ове болести.

"Када смо већ добили овако значајно средство као што је вакцина, треба да искористимо све бенефите које она даје и постигнемо резултате, какви су већ забиљежени у другим земљама, а то је да се овај карцином елиминише", нагласила је Јаћимовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана