Организовани мамографски прегледи за жене из рубних општина Српске

Срна
Foto: Илустрација

МРКОЊИЋ ГРАД - Тридесетак жена из три рубне општине Републике Српске - Купреса, Језера и Дринића данас је обавило мамографске прегледе у мркоњићком Дому здравља “Др Јован Рашковић”, у организацији Актива жена социјалдемократа из Изборне јединице три.

Потпредсједник Актива за Изборну јединицу три Сњежана Новаковић Бурсаћ истакла је да су мамографски прегледи доступни у здравственом систему, али да је женама тешко да организују вријеме да дођу у Бањалуку на преглед.

- Наша је идеја да им ову услугу приближимо како би се и оне прегледале и да се свијест о значају превентивних прегледа прошири како бисмо се што успјешније борили и изборили са овом тешком и веома раширеном болешћу - рекла је Новаковићева новинарима.

Предсједник Актива жена СНСД-а Душица Шолаја рекла је да је циљ акције скретање пажње на важност превентивних прегледа када је ријеч о раку дојке.

- Вјероватно је да нећемо ову акцију фокусирати само на мјесец октобар, него ћемо је спроводити на неколико пунктова у Републици Српској. Акција ће вјероватно бити продужена све док буде заинтересованих за превентивни мамографски преглед - рекла је Шолаја.

Предсједник мркоњићког Актива жена СНСД-а Милена Лукић рекла је да је октобар посвећен женском здрављу и превенцији карцинома дојке, напомињући да је то веома раширено обољење и други по учесталости карцином код жена.

- Мамографија је једна веома значајна превентивна дијагностичка процедура која омогућава брзо, једноставно и безболно снимање жена. Истраживања су показала да мамографија може да укаже на постојање патолошких промјена чак и двије године прије него што се појаве први симптоми - објаснила је Лукићева.

Лукићева апелује и на друге жене да се пријаве за ову акцију како би посветиле пажњу свом здрављу и здрављу заједнице.

Она је захвалила Активу жена СНСД-а што је препознао ову акцију као веома значајну, те захвалила и домовима здравља у Мркоњић Граду и Бањалуци, као и свим колегама који са њима сарађују у овој акцији.

Драгана Бањац из Дринића данас је први пут била на мамографском прегледу и каже да је имала жељу и потребу да то обави, без обзира на то што нема здравствених проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана