Подаци о умрлима стизаће електронски у реалном времену

Срна
Подаци о умрлима стизаће електронски у реалном времену

БАЊАЛУКА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић и в.д. директора републичког Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић потписали су данас Анекс четири Споразума о електронској размјени података којим се омогућава Фонду да податке о умрлима добија електронски у реалном времену.

Искуство из претходних година показује да то доприноси ажурности евиденције Фонда, бољој контроли и спречавању злоупотреба приликом кориштења права из здравственог осигурања, саопштено је из ресорног министарства.

Оваква размјена података истовремено је од значаја и код утврђивања броја осигураних лица на основу чега се планирају средстава за финансирање примарног нивоа здравствене заштите.

Сарадња са ФЗО омогућена је захваљујући подацима евидентираним у Централној бази другог примјерка матичних књига, у коју су обједињени подаци из матичних књига рођених, вјенчаних, држављана и умрлих у Републици Српској.

Потписивањем Анекса четири данас у Бањалуци настављена је сарадња Министарства управе и локалне самоуправе и Фонда која је, уз подршку Владе, успостављена прије седам година потписивањем Споразума о кориштењу података из Централне базе другог примјерка матичних књига, евидентираним у матичним књигама умрлих. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана