Подаци агенције неопходни за стратешко планирање и развој привреде

Срна
Подаци агенције неопходни за стратешко планирање и развој привреде

БАЊАЛУКА - Улога Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ Републике Српске огледа се у располагању свеобухватним, тачним и ажурним подацима који су неопходни за стратешко планирање и доношење важних одлука за привреду, констатовано је у закључцима "Друге пословне конференције АПИФ-а".

У саопштењу се наводи да је на конференцији, одржаној 4. априла, односно на два одржана панела на којим су учествовали министри, представници АПИФ-а, агенција из региона и привредници препозната важност трансформације АПИФ-а у Централни регистар Републике Српске, као јединствене тачке приступа тачним, ажурним и поузданим подацима о пословним субјектима, те су у том смислу предузети кораци кроз формирање и рад Интерресорне радне групе.

Евидентирано је да је у овој години поднесен много већи број годишњих финансијских извјештаја у односу на прошлу годину, те је апеловано надлежним иниституцијама да наставе са радом на томе да у сљедећој години сваки активни пословни субјекат поднесе финансијски извјештај о свом пословању, с циљем добијања потпуно тачне слике стања у привреди, која би послужила као основ за доношење одлука.

Упркос инфлацијској кризи и економским проблемима који су обиљежили прошлу годину, домаћа привреда остварила је нето добит за 22 одсто већу него 2021. годину, док је нето губитак мањи за 37 одсто.

У саопштењу се констатује да су резултати за прошлу годину охрабрујући, те показују да пандемија није негативно утицала на привреду, ако се упореде подаци са земљама у региону.

Евидентиран је раст броја запослених у претходној години, односно у Републици Српској је тренутно забиљежен највећи број радника од настанка Српске, али и констатовано да је потребно радити на заустављању одлива радне снаге.

Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске предата су 11.034 финансијска извјештаја за 2022. годину, што је више у односу на годину раније, а укупни приходи за прошлу годину износе 29,375 милијарди КМ.

Друга пословна конференција АПИФ-а, која је одржана у Бањалуци, окупила је око 200 учесника, највеће званичнике Српске, банкаре, привреднике, представнике агенција из ове области из Србије и Сјеверне Македоније, те локалних заједница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана