Почиње рамазански пост

Танјуг
Foto: Aрхива

БЕОГРАД - За муслиманске вјернике мјесец рамазан наступиће вечерашњим заласком сунца, а од сутра почиње пост који ће трајати 30 дана и током кога се вјерници уздржавају од јела, пића, као и од грешних мисли и дjела од зоре до повечерја.

Муфтија београдски и војни Мустафа Јусуфспахић упутио је верницима празничну посланицу и навео да је предстојећи пост уздржавање не само од хране и пића, већ и од лоших дела и мисли.

"Муслимани посте од зоре до заласка сунца, а пост, између осталог, значи сгтегнути уже ега и од свега лошег се сустегнути и тако мир у души досегнути", поручио је Јусуфспахић.

Навео је да је мjесец рамазан "мисија чистоће душе", те да оплемењује однос мајке и детета, брата са братом и човjека са човjеком.

"Свако добро у овом мjесецу награђује се многоструко, па је ово и прилика да вjерници поправе свој рачун добрих дjела", казао је Јусуфспахић.

Муфтија је истакао да је специфичност овогодишњег рамазана што се дешава послijе две године короне, али у условима рата на европском континету.

Он је позвао људе у Србији свих вjера да се моле да рат престане и да наступи мир свуда у свијету.

"Без обзира на вјеру, позивам све људе у нашој држави да се молимо за мир и да рат престане, и да се молимо нашу Србију и наш напредак", казао је муфтија.

Јусуфспахић је навео да се ове године прославља 500 година од постојања Бајракли џамије у Београду и позвао све припаднике муслиманске заједнице да тим поводом организују програме и да се окупе заједно.

"Волео бих да се као муслимани окупимо око Бајракли џамије, да направимо неке програме. Позивам овом приликом све муслимане Србије да узму учешће, без обзира којој заједници припадају", казао је Јусуфспахић.

Рамазан је девети месец исламског календара.

Муслимани, иначе, посте у свим годишњим добима с обзиром на лунарни календар.

Година муслиманског календара краћа је за 10 дана од сунчеве године, па се тако Рамазан помера сваке године за десет дана.

Ко пости 36 година редовно, постио је Рамазан у свако годишње доба и у свим мjесецима и данима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана