Звоно окупља више од 117.500 ђака у Српској

Данијела Бајић
Звоно окупља више од 117.500 ђака у Српској

БАЊАЛУКА - У двориштима и учионицама основних и средњих школа широм Српске од данас ће се поново, након љетне паузе, чути дјечија граја, а школско звоно у клупама окупиће више од 117.500 ђака.

Почетку наставе највише се обрадовало 8.957 првачића, који ће се први пут сусрести са школским обавезама. С обзиром на то да је безбједност ђака највећи изазов, али и приоритет, надлежни у школама добили су и нове смјернице и препоруке за рад у овој школској години.

Предсједник Актива директора основних школа регије Бијељина Предраг Рачановић истакао је за “Глас Српске” да су обезбијеђени сви материјални и технички услови за почетак школске године.

- Оно по чему ће се ова школска година разликовати од претходне јесте то што имамо нове смјернице. У фокусу ове године је, између осталог, јачање комуникације са ђацима и родитељима. Такође, добили смо и смјернице за растерећење ђачких торби. Задатак наставника ће бити да прије наредног дана саопшти ђацима шта ће им од прибора и уџбеника сутрадан требати - казао је Рачановић.

Додао је да ће све школе у овој години бити обавезне да израде интерни правилник о употреби мобилних уређаја, гдје се акценат бити стављен на то да ученици могу да доносе телефоне, које ће користити само уз сагласност наставника или директора.  

- То значи да ће се телефони моћи користи само прије и послије школе, никако за вријеме наставе, када ће морати бити искључени - објаснио је Рачановић.

Према његовим ријечима, школе ће и ове године морати да израде акционе планове у смислу појачаног дежурства наставника и ђака. Родитељи, као и сви они који,из неког разлога буду долазили у школу, претходно ће, наглашава он, морати да се најаве и наведу разлог доласка у школу, док ће одлуку о њиховом пријему доносити директор.

- У наредним мјесецима школе ће имати задатак да организују и предавања која се односе на навијачку културу, која се често претвара у некултуру, спорт у агресију и делинквенцију. Циљ је да се још од малих ногу схвати потреба пристојног понашања и на спортским догађајима - истакао је Рачановић.

Почетак нове школске године једва су дочекали и запослени у средњим школама. Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић рекао је да би све школе данас требало да отворе врата својим ђацима.

- Грађевинска школа у Бањалуци ове године наставу ће држати на двије локације, односно у старој згради, код парка “Младен Стојановић” и у просторијама Факултета за пословне студије у кругу “Чајавца” - казао је Бајић, уједно и директор бањалучке Грађевинске школе.

Министарка просвјете и културе РС Жељка Стојичић честитала је свим ученицима, родитељима, наставном и ваннаставном особљу почетак нове школске године са жељом да буде обиљежена знатним постигнућима и истакла да наставници треба да својим радом наставе да инспиришу и усмјеравају младе генерације ка успјеху.

- Пред вама је још једна школска година пуна изазова и напорног рада на стицању знања и потребних вјештина. Првачићима посебно желим да им први дани у школским клупама постану лијепе животне успомене - истакла је Стојичићева подсјећајући да је у први разред средње школе уписано 9.505 ученика.

Честиткама се придружио предсједник РС Милорад Додик. Он је ђацима пожелио да им први дан школе донесе посебну радост која ће им остати у најљепшем сјећању.

- Нека у новој школској години ученици стекну нова знања и постигну добар успјех и да се заједно са наставницима, родитељима и пријатељима радују учењу, дружењу и образовању - истакао је Додик нагласивши да један од кључних приоритета Српске остаје додатно улагање у школство и образовни систем.

Лијепе жеље нису изостале ни од предсједника Владе РС Радована Вишковића, који је истакао да је задатак свих обезбиједити ђацима квалитетан образовни систем који ће их едуковати и оспособити за улазак у свијет одраслих.

Прибор

Представници Уније послодаваца Републике Српске и Удружења породица са четворо и више дјеце Српске “Четири плус” организовали су акцију прикупљања школског прибора за дјецу из вишечланих породица. Овом заједничком акцијом Унија послодаваца и Удружење “Четири плус” желе да укажу на значај породице, мајчинства и дјеце за друштво у цјелини.
Ово је, како су навели из Уније послодаваца, 11. година заредом како уз помоћ својих чланова помажу основцима из вишечланих породица да са свим потребним прибором крену у нову школску годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана