Почиње међународно такмичење "Немањићи"

Срна
Почиње међународно такмичење "Немањићи"

БАЊАЛУКА- Четврто међународно квиз-такмичење "Немањићи 2022/23", о теми страдања Срба у 20. вијеку, почиње данас у Бањалуци и трајаће до петка, 19. маја.

Члан Организационог одбора такмичења Весна Милошевић истакла је значај чувања традиције, те развоја и његовања културе сјећања, нарочите међу младим генерацијама.

"Циљ нам је да кроз ово такмичење ученици сазнају неке чињенице и информације о страдања српског народа, које не изучавају у току редовног школовања", изјавила је Милошевићева Срни.

Милошевићева је напоменула да тему страдања Срба није лако прилагодити за ученике узраста од 13 или 14 година, али да је важно да се о томе говори и да се шири знање.

"Нажалост, данас имамо мало и образовних емисија на телевизијама, за разлику од раније, те ђаци немају ни пуно прилика да сазнају неке важне ствари о својим прецима", рекла је Милошевићева.

Учесници такмичења, које организује Удружење "Немањићи" из Чачка, су ученици који су у претходним елиминационим круговима, који су се одвијали онлајн, показали најбоље знање.

Од готово 1.000 пријављених такмичара, у Бањалуку ће доћи шест екипа из основних школа из Српске, четири екипе из Србије, двије из Мађарске, те по једна из Хрватске и Шведске.

Такмичење ће бити одржано у хотелу "Видовић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана