Почео скрининг менталног здравља породиља и трудница на шест локалитета

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Удружење Еко-ехо Центар за едукацију и промоцију здравог живота, у сарадњи с бањалучким Домом здравља, спроводи скрининг менталног здравља породиља и трудница у амбулантама породичне медицине на шест локалитета у Бањалуци.

Скрининг менталног здравља спроводи се у амбулантама породичне медицине у Поликлиници, на Лаушу, у Центру један, на Старчевици и у Лазареву и Обилићеву.

Све жене које су се породиле у посљедњих годину дана или су трудне, а регистроване су код породичног љекара на поменутим локацијама, имају прилику да попуне кратак скрининг упитник.

"Љекар ће на лицу мјеста извршити евалуацију, те ће у зависности од резултата и у договору с пацијенткињом упутити испитаницу у Центар за заштиту менталног здравља гдје ће добити стручну помоћ, уколико је то потребно", наводи се у саопштењу организатора.

Породиље и труднице су позване да се јаве у своју амбуланту породичне медицине, а уколико породични љекар није на поменутим локалитетима - могу да испуне скрининг упитник на страници удружења /http://ekoeho.org/ .

Скрининг ће се спроводити до краја октобра с циљем да се и након тога настави и буде дио редовних превентивних активности.

Организатори истучу да је постпорођајна депресија најчешћа здравствена компликација након порода, те да од ње пати око 18 одсто жена.

Превенција и рани третман су изузетно важни, а подаци говоре да око 50 одсто породиља које се суочавају с анксиозно-депресивном проблематиком никада не потражи помоћ.

Из Удружења Еко-ехо наводе да је уизради методолошко упутство Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске које ће вршити праћење и евалуацију провођења скрининга на депресију у перинаталном периоду и то у складу с Акционим планом програмом промоције менталног здравља грађана Републике Српске за период од 2021-2023.

Скрининг се реализује у оквиру пројекта "Превенција и рани третман перинаталне депресије - оснаживање професионалаца", уз помоћ Пројекта менталног здравља у БиХ који проводи Институт за популацију и развој, а финансира га Влада Швајцарске. Пројекат је подржао и град Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана