Почео први фото-маратон у Српској

СРНА
Почео први фото-маратон у Српској

ДОБОЈ - У Добоју је данас почео дводневни фото-маратон “Добој у фокусу”, први таквог типа у Републици Српској, на којем учествује шест еминентних фотографа из Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/ и Њемачке.

Ради се о врхунским фотографима Игору Тришићу из Берлина, Аљоши Вајгелту из Есена, Владимиру Тадићу из Бањалуке, чији је рад ове године у конкуренцији крајолика проглашен најбољи од Националне географије, Душану Вуковићу из Требиња, Синиши Скендерији из Витеза и Зорану Лазићу из Добоја.

Фото-маратон је такмичарског типа, а по шест најбољих радова учесника оцјењиваће еминентни фотографи из Фото-савеза Србије, и то секретар Мирослав Предојевић, документарни фотограф Имре Сабо и мајстор фотографије Маја Стошић.

Представљање учесника одржано је синоћ у просторијама Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”, а Зоран Лазић, који је и координатор фото-маратона, изјавио је Срни да се ради о пилот-пројекту и првом дешавању таквог типа у Републици Српској.

Он је појаснио да ће данас фотографи обићи неколико туристичких локација на планини Озрен, попут Гостиља, фарме јелена лопатара и базе “Парагост”, а у сарадњи са Културно-умјетничким друштвом /КУД/ Добој предвиђено је и фотографисање пет чланова овог друштва у аутентичним народним ношњама овог и других крајева Републике Српске.

“Недјеља је планирана за Горанско језеро, тврђаву жГрадинаж, Регионални музеј, и као најзанимљивији дио - фотографисање архитектуре модерног Добоја, односно дијела града који се шири”, навео је Лазић. Он каже да је као пилот-пројекат овај маратон позивног типа и најавио да наредне године планира организовати мало озбиљнију причу. Фото-маратон организује добојско Удружење за развој, сеоског туризма, његовање традиције и чување насљеђа “Старо насљеђе”, уз подршку градске Туристичке организације и Градске управе Добој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана