Почeo je Васкршњи пост – ово су најважнија правила

Агенције
Почeo je Васкршњи пост – ово су најважнија правила

За православне вјернике данас је почео Васкршњи пост који траје 48 дана, најдужи је од сва четири поста и назива се још Часни пост.

Вјерници посте како би се причестили, а причешће представља сједињење са Богом и узима се за здравље, мир и спасење.Његов основни задатак јесте да нас тјелесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог.

Прва недјеља Васкршњег поста зове се Чиста, а друга недјеља Пачиста. Трећа недеља је Крстопоклона, јер се вјерницима који су ступили у пост, износи Часни крст на јутрењу на поклоњење и цјеливање. Четврта недјеља је Средопосна, јер је то вријеме средине поста. Пета недјеља поста се назива Глувна. У току те недјеље се не пјева, не игра и не свира, а послови се не започињу. Шеста недјеља је Цвјетна. Тако је названа по цвијећу и зеленим гранчицама које су дјеца и грађани бацали пред Христа при Његовом уласку у Јерусалим. Седма, посљедња седмица пред празник Васкрсења је Страсна или Велика недјеља. Најзначајнији дан у тој недјељи је Велики петак, дан распећа. Васкршњи пост се завршава прославом Васкрса.

Сматра се да је ово најстрожији пост, али важно је знати да пост није само одрицање од хране. Најважније правило поста јесте уздржање од лоших мисли и дјела, као и јачање духовности.

Пост подразумијева прочишћење душе и тијела, а важно је у срцу његовати љубав, доброту, радост и унутрашњи мир.

У вријеме овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млијека - хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недјељом, али и на дан Свете четрдесеторице мученика, док се риба може користити само на Благовијести и Цвијети.

Свим осталим данима пости се „на води", а поготово строго сриједом и петком. По слабости се у недјељне дане осим сриједе и петка може разријешити уље, али са посебним благословом духовника или парохијског свештеника. Прва три дана прве недјеље Великог поста од старине се посте посебно строго.

То исто вриједи за посљедњу недјељу поста коју се пости „на води", осим на Велики Четвртак када су дозвољени на уље и вино. На Велики Петак трабало би се уздржавати од јела и пића све до изношења плаштанице, дакле до 15 часова, а послије чега се узима лаган оброк „на води".

Строго треба постити и на Велику Суботу, као једину посну суботу у току године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана