Почело снимање историјско-биографског филма "Свједок" о проф. др Зорану Станковићу

Г.С.
Foto: РТРС

У Београду су снимљени први кадрови дугометражног документарног филма "Свједок".

Сценарио и режију потписује награђивани режисер документарних филмова Денис Бојић, а филм се реализује у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење
несталих лица.

Филм "Свједок" првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима проф. др специјалисте судске медицине Зорана Станковића која се тичу његовог боравка на простору Босне и Херцеговине за вријеме ратних дешавања.

Нажалост, проф. др Станковић је изненада преминуо непосредно пред почетак снимања филма.

Након његове смрти филм мијења своју форму, али не и суштину. Огољену и сурову истину ратног ужаса, приказану кроз историјски и биографски портрет проф. др Станковића.

По ријечима режисера, ово је филм о човјеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човјеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео свједочанство о ужасима рата, али исто тако овај је филм дужна национална почаст историјском дјелу и величини проф. др Станковића.

Кроз позив специјалисте судске медицине у току ратних сукоба, проф. др Станковић је свједочио о деструкцији људског бића, о ужасима индивидуалне патње, о посљедицама распада једне земље и страдању једног народа.

Проф. др Зоран Станковић био је тај који је из крви и блата овдашњих гробница извлачио и идентификовао најмилије породица, не питајући за вјеру и нацију, омогућавајући ум да их уз сав бол и патњу достојанствено сахране.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукцију више од 5000 страдалих жртава, једина је особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања и ужасима ратних дешавања.

Биографија и ауторитет свјетских размјера проф. др Станковића позиционирају као једног од најважнијих хроничара ратних збивања.

Уједно, ово је историјски пресјек који ће кроз филмски израз објединити мапу страдања српског народа.

Само на територији Босне и Херцеговине радио је ексхумације и обдукције на више од тридесет масовних и појединачних гробница и то на локалитетима Сарајева, Тузле, Сокоца, Пала, Мостара, Билеће, Требиња, Невесиња, Каменице, Зворника, Скелана, Шековића, Кравица, Сребренице, Братунца, Сандића, Рогатице, Милића, Брчког, Угљевика, Прибоја код Лопара, Купреса, Бихаћа и Мркоњић Града.

Уз архивски материјал и архивска свједочанства проф. др Зорана Станковића, те свједочења преживјелих чланова породица жртава, у филму ће учествовати чланови његове најуже породице, чланови његовог обдукционог тима, новинари, сниматељи, те остали актери који на највјеродостојнији начин могу да свједоче о његовој историјској улози.

Режисер Бојић захвалио је породици проф. др Станковића што је подржала и наставила реализацију филма, те Радио-телевизији Републике Српске и Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који су у пуном капацитету стали иза једног оваквог историјског пројекта.

Снимање филма планирано је на више подручја и локација у Босни и Херцеговини, Србији, Словенији и Холандији.

Филмску екипу чине директор фотографије Дејан Рачић, сниматељ Саша Врућинић, монтажер Огњен Богдановић, сниматељ тона Жељко Каламанда, асистент сниматеља Милорад Рајлић, графички дизајнер Огњен Радумило, дизајнер тона Владимир Владетић, продуцент Филип Млађеновић, те сценариста и режисер Денис Бојић, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана