Почело санкционисање трговаца: За десет фенинга драконска казна!

Данијела Бајић
Почело санкционисање трговаца: За десет фенинга драконска казна!

БАЊАЛУКА - Републички тржишни инспектори у 61 контроли цијена након ограничења марже на више стотина производа утврдили су неправилности у 15 случајева, те трговцима изрекли казне у укупном износу од 150.000 КМ, док заштитници права потрошача сматрају да ни такве санкције неће уродити плодом, због чега траже да буду објављена имена маркета како би купци знали коме да искажу неповјерење.

Инспектори су за мање од мјесец дана, односно од ступања на снагу нове Уредбе о одређивању марже у промету производа, утврдили неправилности код цијена различитих врста производа, међу којима су и замрзнуто поврће, млијечни производи и средства за одржавање хигијене.

Иако су, како су навели у Инспекторату, утврђена прекорачења најчешће износила десетак фенинга, свако одступање од прописане марже представља прекршај и основ за изрицање прописане казне.

- У складу са новом уредбом, за непридржавање дефинисаних маржи прописана је казна од 7.000  до 10.000 КМ за правно лице, од 3.000 до 5.000 КМ за одговорно лице у правном лицу и од 3.000 КМ до 6.000 КМ за предузетника. У складу са законским овлашћењима инспекцијски органи могу изрећи само најниже дефинисане казне, док веће казне могу изрицати судови - истакли су у Инспекторату.

Додали су да су у наведеним контролама инспектори у продајним објектима констатовали и друге врсте неправилности које су се односиле на издавање рачуна, вођење пословних књига, евиденција и слично, те су по том основу трговцима изречене и казне у износу од 16.400 КМ.

Према ријечима министра трговине и туризма Републике Српске Дениса Шулића, цијена око 500 намирница снижена је у распону од 15 до 90 фенинга. Ресорно министарство, како је истакао Шулић за “Глас Српске”, неће стати на овоме, због чега ће се до краја седмице поново састати са представницима трговачких ланаца и потрошача.

- Подвући ћемо све оно што је о питању усклађивања цијена до тада урађено и свакако размотрити нове приједлоге и идеје како бисмо за наредни период нашли најбоље могуће рјешење - казао је Шулић.

Извршна директорица приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић казала је да и посљедње инспекцијске контроле потврђују да има нерегуларности у трговинама када је ријеч о цијенама.

- Међутим, казне се плате, а потрошачи и даље не знају које су то трговине које крше прописе и зарађују на купцима. С друге стране, питање је да ли ће те казне и платити, јер постоје процеси жалбе и слично. Зато је наш приједлог да се објаве имена трговина које не поштују уредбу како би купци знали и на свој начин одговорили на њихово понашање - казала је Марићева.

ХЉЕБ

У Инспекторату РС истичу да, када је ријеч о примјени одлуке којом је ограничена цијена бијелог хљеба тежине 600 грама произведеног од брашна ТИП 500 на 1,90 КМ по комаду, за сада нису утврђене веће неправилности.

- Наведено ограничење се не односи на остале пекарске производе - казали су у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана