Почело обиљежавање Дана сјећања на дјецу убијену и уморену у НДХ

СРНА
Почело обиљежавање Дана сјећања на дјецу убијену и уморену у НДХ

ПРИЈЕДОР - У Мацурама код Приједора почело је обиљежавање Дана сјећања на дјецу убијену током геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ од 1941. до 1945. године.

Помену за дјецу убијену у Независној Држави Хрватској /НДХ/, коју служи локално свештенство, присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, амбасаде Србије у БиХ.

Присутни су и посланици у Народној скупштини Републике Српске, челни људи градова и општина Поткозарја, те представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а Републике Српске, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата. Слиједе полагање вијенаца и цвијећа, обраћање званичника и духовни програм.

Према подацима ресорног министарства, најмање 74.642 српска дјетета у доби до 14 година уморена су или убијена у НДХ, а у засеоку Мацуре је током њемачко-усташке офанзиве на Козару у љето 1942. године убијено је 312 Срба из више поткозарских села, међу којима је било 75 дјеце до 14 година.

Овај датум је крајем 2020. уврштен у календар догађаја од републичког значаја и од 2021. обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана